Index Vakbarát Hírportál

61,5 millió forintra büntették a Telekomot

2018. október 1., hétfő 14:02

Ismét jókora bírságot szabott ki a Magyar Telekomra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mert a távközlési szolgáltató nem tartotta be a rá kiszabott 2015-ös határozatot. A 61,5 millió forintos bírságot azért kapta a vállalat, mert a késve fizető ügyfelek hetedét jogszerűtlenül értesíti a díjelmaradásokról, és a rájuk vonatkozó szolgáltatás-korlátozás sem felel meg a hatályos rendelkezéseknek - írja a hatóság a hétfői közleményében.

Az NMHH szeptember 10-én lezárt utólagos ellenőrzésén derült fény arra, hogy a Telekom csak részben teljesítette a 2015-ös, akkor összesen 162 millió forintos óriásbírsággal kapcsolatos határozat előírásait.

Kifutnak az időből

Mielőtt elkezdené korlátozni a szolgáltatást egy távközlési cég, jó előre fel kell hívni az ügyfél figyelmét  az elmaradásra, és időt kell adni neki a tartozás rendezésére - írja az NMHH. A telefon esetében a kimenő hívásokat lehet letiltani (ez alól kivételt képeznek a segélyhívások), tévészolgáltatásnál néhány csatornára kell korlátozni a hozzáférést, míg netelőfizetésnél a szolgáltató weboldalára kell korlátozni a hozzáférést. A korlátozásnak szigorú törvényi előírásai vannak.

A Telekom a mobilos elérhetőséget megadó ügyfeleknél 2015-ben áttért a nyomon követhető értesítésre, és sms-ben kézbesíti a díjfizetési felszólítást, ám az ügyfelek hetedénél még mindig normál levélben adja fel az értesítést. Pont ez a gond, a normál levelekről ugyanis nem lehet bebizonyítani, hogy azok mikor jutottak el az ügyfélhez, ha egyáltalán eljutottak hozzá. Így azt sem lehet tudni, hogy mikortól lehet elkezdeni a jogszabályban előírt 30 napos türelmi időszakot.

A szolgáltató a levél keltezésétől számítja a 30 napot, ám a valóságban előfordulhat, hogy egy héttel később jut el az ügyfélhez a levél. Így viszont jogsértő lehet az előfizetés korlátozása, ha nem jutott 30 nap a befizetésre.

A Magyar Telekom az NMHH közleményére adott reakciójában azt írja, hogy igyekszik a folyamatait úgy kialakítani, hogy azok kényelmesek legyenek az ügyfeleknek, és az elektronikus kapcsolattartást, az sms-t és az emailt részesíti előnyben. A felszólításban érintett ügyfelek körülbelül 15 százaléka kapja postai úton az értesítéseket, de a Telekom elmondása szerint az ő számuk is folyamatosan csökken.

A szolgáltató közölte, hogy vizsgálja egy új, ügyfélbarát gyakorlat kialakításának lehetőségét, és egy intézkedési tervet nyújt majd be a hatóságnak.

Rovatok