Index Vakbarát Hírportál

Kalifornia megvédte a netet, a minisztérium perel

2018. október 1., hétfő 08:35

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma máris perelni akarja Kalifornia államot, amely az ország legszigorúbb netsemlegességi törvényét léptette érvénybe, és mintául kíván szolgálni más államoknak.

Kalifornia arról döntött, hogy az állam területén a netszolgáltatók nem lassíthatnak vagy blokkolhatnak semmilyen tartalmat vagy appot, és nem is kérhetnek az appok gyártóitól vagy más cégektől extra díjat azért, hogy az ügyfeleik gyorsabb elérésen férjenek hozzá a tartalmaikhoz vagy szolgáltatásaikhoz. Ugyanígy azt sem teszik lehetővé az államban, hogy adatforgalmi díj nélkül lehessen hozzáférni bizonyos appokhoz. 

Ez a szabályozás szembemegy azzal, amit a szövetségi hírközlési hatóság, az FCC élére ültetett Ajit Pai hozott, és ami heves kritikát váltott ki Amerika-szerte. A republikánusok által támogatott szabályozás ellenzői attól tartanak, hogy a szolgáltatóknak nagyobb szabad kezet adó törvények elnyomhatják a kisebb cégeket, és kedvező helyzetbe hozza a nagy szolgáltatókat, akik nyilván a saját szolgáltatásaiknak adnak szabad utat az internetezőkhöz, és feltehetően a többiekét lassítanák.

Az amerikai igazságügyi tárca azonban illegálisnak látja Kalifornia lépését, mert az alkotmány értelmében az államoknak nincs lehetőségük az államközi kereskedelem szabályozására. Az viszont mindenképpen jelzésértékű, hogy az USA legerősebb állama, a világ ötödik legnagyobb gazdasága a központi kormánnyal szembemenő döntést hoz, és ennek mindenképpen nagy hatása lehet a washingtoni politikára. Hasonló a helyzet sok más kérdésben, Kalifornia a széndioxid-kibocsátási értékekkel és a bevándorlási törvénnyel kapcsolatban is a bíróságon keresi az igazát a Fehér házzal szemben.

(CNN)

Rovatok