Index Vakbarát Hírportál

Erősebb védelmet kap a Chrome 70

2018. október 2., kedd 10:00

Fokozott védelmet kapnak a Chrome használói a kiterjesztésekkel szemben, és a böngésző 70. verziójában meg lehet majd határozni, hogy az utólag telepített kiegészítők milyen adatokhoz férhetnek hozzá.

A felhasználók korlátozhatják, hogy a böngészőbe telepített kiterjesztések milyen doménhez vagy doménekhez férhetnek hozzá, melyekből olvashatnak ki adatokat. Ezzel megakadályozható, hogy a kiterjesztések véletlenszerűen mindenféle felhasználói adatot kezelni tudjanak, még azokat is, amelyekhez elvileg nem lenne szükség a működésükhöz.

Akadnak olyan kiterjesztések, amelyek nem szándékosan alkalmaznak széles körű hozzáférést a böngészőben megjelenő tartalmakhoz, bizonyos esetekben pedig az a kiterjesztés fejlesztőinek a célja, hogy titokban nyomon kövessék a felhasználó teljes böngészési tevékenységét, és értékes adatokat gyűjtsenek be.

A Google munkatársai manuálisan fogják átnézni azokat a kiterjesztéseket, amelyek több adathoz igényelnek hozzáférést, és a kiegészítők programkódjával kapcsolatban is frissítették a követelményeiket, hogy megakadályozzák a rosszindulatú kód elrejtését a beépülő programokban. Bizonyos esetekben a kétfaktoros bejelentkezést is elő fogják írni, nehogy illetéktelen támadók tudják átvenni az irányítást a népszerűbb kiterjesztések fölött.

(Google)

Rovatok