Index Vakbarát Hírportál

A megötszöröződött szivárvány a nap képe a NASA-nál

2018. október 2., kedd 18:49

Négy számfeletti ívvel rendelkező szivárvány a NASA-nal a nap képe, amelyet John Entwistle készített New Jersey partjainál még szeptember 18-án. 

Az viszonylag gyakori, hogy egy szivárvány számfeletti ívvel bírjon, de hogy négy is legyen neki, és ezt meg is örökítsék, szinte egyedülálló. A szivárvány úgy néz ki, mintha az íve hullámszerűen tovább terjedt volna.

A számfeletti ívek kevert jelenség miatt jönnek létre, egyszerre okozza fényelhajlás és fénytörés, ahogy az a Légköroptika oldalán is olvasható. A szivárvány ívét a fénytörés, a plusz íveket a fényelhajlás hozza létre. A számfeletti ívek a szivárvány fő ívének belső felén keletkeznek, mivel nem olyan fényesek, nem is mindig könnyű észrevenni azokat.

Egyik feltételük az közel azonos méretű esőcseppek, amelyek egy milliméternél valamivel kisebb átmérőjűek, de a napfény nemcsak tükröződik a cseppek belsejéből, hanem egy hullámjelenség is elindul. Ahhoz hasonló, mint amikor egy követ bedobnak egy tóba. 

„Általánosságban a számfeletti ívek elég közönségesek. Elég sok kép készült kettő vagy három ívről. De hogy öt ív jelenjen meg, az kivételes" – nyilatkozta a Livescience-nek Gunther Können holland éghajlatkutató. 

Rovatok