Index Vakbarát Hírportál

Felpörög a torrentezés a Netflix miatt

2018. október 3., szerda 08:41

Éveken át tartó hanyatlás után megint felfelé ível a torrentezés, a filmek és sorozatok illegális letöltése - ez derült ki az internethasználati szokásokat elemző Sandvine friss tanulmányából. Ennek az oka meglepő módon éppen a Netflix és a riválisai, a legális online videószolgáltatók ugyanis kizárólagos forgalmazói jogokat szereznek bizonyos tartalmakra, a nézők viszont nem szeretnének minden egyes szolgáltatásra előfizetni.

Ami nem érhető el a saját előfizetésünkkel, azt levadásszuk a torrentoldalakon

A jelentésből ezen kívül kiderül még, hogy a videós tartalmak adják a globális online adatforgalom 58 százalékát, és ezen belül a Netflix önmagában elvisz 15 százalékot. Az is fontos, hogy az adatmozgás fele már titkosított kapcsolaton zajlik.

A Sandvine szerint a fájlcsere a globális letöltések 3 százalékáért és a feltöltések 22 százalékáért felel, és ennek a 97 százaléka bittorrent. Összehasonlításként: 2011-ben még a felfelé irányuló forgalom 52 százaléka volt bittorrent Észak-Amerikában, ami 2015-re 28 százalékra esett vissza. Ez a trend most visszafordul az emelzés szerint, és vannak erősebb régiók: Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a bittorrenté a felfelé irányuló adatforgalom 32 százaléka.

Az exkluzív tartalmak nagyban felelőssé tehetők a torrentezésért, hiszen mindegyik nagy streaming szolgáltató - Netflix, HBO, Amazon - saját tartalmakat gyárt, ezekkel egyre több díjat söpörnek be, így érthető, hogy ezekhez a filmek és sorozatok népszerűek. Az vevők tárcájában azonban véges mennyiségű pénz van.

A helyzet csak romlani fog, miután a Disney úgy döntött, hogy kiveszi a filmjeit a riválisok kínálatából, és saját szolgáltatást indít. Az iparági előrejelzések pedig azt mutatják, hogy 2022-re mindegyik tévés cégnek saját streaming szolgáltatása lesz.

(Motherboard)

Rovatok