Index Vakbarát Hírportál

Lovász László visszautasítja a cenzúra vádját

2018. október 4., csütörtök 16:18

Az Magyar Tudományos Akadémia a saját elnökével, Lovász Lászlóval interjúzott, hogy tisztázzák a Magyar Tudomány Ünnepére jelentkező két társadalomtudományi program helyezetét. A rövid beszélgetésből kiderült, hogy az Akadémia főtitkárhelyettese, Barnabás Beáta által korábban visszautasított két előadást mégis megtarthatják az előadók.

Ez a két előadás került le a rendezvény programjáról, az első „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai”, a második „annak politikai vonatkozásai” miatt.

Lovász László szerint alaptalan a sajtóban megjelent vád, hogy az Akadémia a kutatás helyett politizál, és azt mondta,

az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt, a két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban.

Hozzátette, hogy szinte minden társadalomtudományi téma érintkezik a politikával, és arra, hogy hol van a szakpolitika és a politika határa, nincs objektív mérce. Az MTA vezetője sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Barnabás Beáta döntésének megvitatására nem kerülhetett sor, „mert valaki az érdekeltek közül a főtitkárhelyettes értesítését megkapva, azt néhány órán belül nyilvánosságra hozta ahelyett, hogy megpróbálta volna őt meggyőzni, vagy fellebbezett volna hozzám.”

Rovatok