Index Vakbarát Hírportál

Végre érthetővé teszik a wifit

2018. október 4., csütörtök 08:48

Valamennyire már hozzászoktunk ahhoz, hogy a wifi különböző típusait furcsa karaktersorok jelölik, és hogy a modern telefonok általában a 802.11a/b/g/n/ac változatokat mind támogatják. Talán akadnak köztünk olyanok is, akik tudják, hogy ezek a betűk mit jelentenek.

Most viszont búcsút mondhatunk a fölöslegesen kusza elnevezéseknek, mert a wifi szabványosító testülete úgy döntött, hogy a fogyasztóknak ezentúl csak Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 és Wi-Fi 6 neveket kell megjegyezni.

Ez igazán előremutató ötlet, mert az internetezők többsége nem mérnök, így azt sem kell tudniuk, hogy egyébként az Institute of Electrical and Electronics Engineers nevű mérnöki szervezet határozta meg valamikor régen, hogy minden IEEE 802.11 kezdetű szabvány vezeték nélküli hálózatot jelöljön. Ahogy az IEEE 802.3 az Ethernetet, amiről sokat csak annyit tudnak, hogy a vezetékes net ezen megy a pc-be.

Persze az egyszerűsített név mögött megmaradnak a műszaki elnevezések:

Igen, hivatalosan Wi-Fi lenne a neve, de ez is ugyanúgy köznevesült, mint a hifi, és úgyis mindenki érti, hogy miről van szó. Mi megmaradunk a könnyebben kiolvasható wifi 4, 5, 6 neveknél. 

A szemfüleseknek talán feltűnt, hogy maradt még pár betű, amiről nem beszéltünk, ilyen például a 802.11a, b és g, ám ezek olyan elavult wifis szabványok, hogy az új rendszerben nem kaptak hivatalos számozást.

(Wi-Fi Alliance, Cnet)

Rovatok