Index Vakbarát Hírportál

Gyorsan hat a depresszióra a bevett ketamin

2018. október 5., péntek 15:05

Izraeli kutatók szerint az érzéstelenítésre használt ketamin szájon át bevéve gyorsan, hatékonyan és biztonságosan csökkenti a depressziós tüneteket. A depresszió gyors enyhítése új és fejlődő területe a betegség kezelésének, mivel a jelenlegi eljárásokkal legalább három hétig tart a jelentős javulás elérése.

Az elmúlt években felmerült, hogy a ketamin infúzióban történő adagolása segíthet a depressziós tünetek gyors csökkentésében, az izraeli kutatók viszont a a szer szájon át történő alkalmazását vizsgálták, mert ez a módszer lehetővé tenné a páciens otthoni vagy helyi klinikákon való kezelését.

A tanulmány megállapította:

a ketamin órákon belül enyhítette a depresszió tüneteit, és a hatása a kutatás végéig kitartott.

A ketamint szájon át bevevő betegek 27 százaléka tapasztalta a depressziós szimptómák eltűnését, míg a kontrollcsoportban senkinek az állapota nem javult.

A kezelés biztonságával kapcsolatban a kutatók hangsúlyozták, hogy csupán enyhe mellékhatások jelentkeztek: fáradtság, émelygés és szédülés, és ezek is elmúltak egy órán belül. A ketamin jelentős fájdalomcsillapító hatással bíró általános érzéstelenítőszer, gyakran alkalmazzák súlyos sérülteknél és gyerekeknél. Hallucinogén drogként is ismert szer, amelynek a hatása pár óra alatt elmúlik.

(MTI)

Rovatok