Index Vakbarát Hírportál

Bőven van még mondanivalója az Apple-nek az őszre

2018. október 9., kedd 16:10

Ha azt hitték, hogy a szeptember 12-i keynote-tal az Apple letudta az őszi melót, hát elég nagyot tévedtek. Mivel akkor az új okosóra és az új iPhone-ok vitték a prímet, és szó sem esett a cég tabletjeiről és egyéb eszközeiről, nem annyira meglepő, hogy októberben várhatóan lesz még egy nagyobbacska Apple-bemutató, ahol az új iPad-eket, új Mac-gépeket és miegymást ismerhetünk majd meg.

A mindig jólértesült 9to5mac.com szerint egyebek mellett összesen nyolcféle, wi-fis és sim-kártyás iPad Pro táblagép piacra kerülésére lehet számítani (az Apple-szakértő az iOS 12.1 beta oprendszer kódjában talált megingathatatlan utalást "iPad2018Fall" eszközökre, amit aztán egy a fejlesztésen dolgozó alkalmazott meg is erősített neki).

Ami a dizájnt illeti, az új táblagépek követik az iPhone-ok evolúcióját: az új iPad-ek teljesen a szélekig kiérő képernyővel érkeznek majd, nem lesz rajtuk Home-gomb. Ugyanakkor nem lesz rajtuk felül az Apple új telefonjaira annyira jellemző betüremkedés, mivel fölül hagynak annyi helyet az előlapon, amin elfér a kamera – legalábbis a 9to5mac.com információi szerint.

Mivel eltűnik az ujjlenyomatolvasó kezdőgomb, az új iPad-ekben is arcfelimeréssel működik majd a zár feloldása, köszönhetően a TrueDepth kamerarendszernek. A Face ID portré és fekvő állásban is működik majd, fejjel lefelé viszont nem.

Ami érdekes fejlemény lehet, hogy a 2018-as iPad pro USB-C csatlakozót kap (állítólag). Ezzel külső kijelzőkre, nagy monitorokra, okostévékre is át lehet küldeni a kijelző képét, a funkciót egy új beállítási panel kezeli majd az oprendszeren belül.

Az egyelőre nem tudni mikor sorra kerülő októberi bemutatón új Apple Pencil érintőceruzát is megismerhet a világ, amivel az iPad képernyőjére lehet minden eddiginél szebben, jobban, precízebben rajzolni, írni.

Rovatok