Index Vakbarát Hírportál

Telefonnal vezethető autót tervez a Ford

2018. október 10., szerda 10:37

Érdekes ötletre kért szabadalmi védettséget a Ford. Eszerint a gyár valamikor a jövőben elkészülő önvezető autóit szükség esetén okostelefonnal is irányíthatnánk, nagyjából úgy, ahogy a telefonos játékokban is vezethetünk – vagyis a készülék jobbra-balra forgatásával.

A telefonkormány akkor aktiválódna, ha az egyik utas úgy döntene, hogy neki nem felel meg a robotpilóta viselkedése. A szabadalom szerint ilyenkor két opció közül lehet választani:

  1. a telefon és az autó vezeték nélküli kapcsolatának biztosítása után a telefon aktuális helyzetét kapcsolnák össze az egyenes iránnyal, és innentől fogva az okostelefon giroszkópjának és gyorsulásmérőjének segítségével történne a kormányzás;
  2. egy virtuális kormánykerék jelenik meg a telefon kijelzőjén, amit aztán az ujjunkkal tudnánk ide-oda tekergetni, és ezt követné az autó mozgása.

A robotpilóta egyik esetben sem adná át a teljes irányítást: a gyorsulást és a lassítást továbbra is automata szabályozná, és ha veszélyt érez, a robotpilóta még a kormány állását is felülbírálhatja.

A Fordnál igyekeztek a lehető legtöbb lehetőséget lefedni. A szabadalmi kérelem nemcsak telefonra, hanem bármilyen, giroszkópot és gyorsulásmérőt tartalmazó eszközre vonatkozik, és a járművel vezetékes és vezeték nélküli hálózaton is kapcsolatba lehet lépni. Azonosításra használható IP címtől a MAC címen át az IMEI számig és az email-címig bármi, sőt, az is szerepel benne, hogy a gépjármű az azonosítás után a felismert utas igényeire szabja a beállításokat.

(IT Café)

Rovatok