Index Vakbarát Hírportál

Kényszerleszállást végeztek az űrhajósok

2018. október 11., csütörtök 11:11 | aznap frissítve

Kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó legénység csütörtökön. Az orosz gyártmányú Szojuz rakéta indításkor meghibásodott, így a személyzetnek kényszerleszállást kellett végrehajtania, valahol Kazahsztán területén – írja a Russia Today.

A Szojuz MS-10 űreszközt a kazahsztáni Bajkonurból állították pályára, helyi idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor. Két űrhajós, az amerikai Nick Hauge és az orosz Alekszej Ovcsinyin utazott rajta. A hordozórakéta indítása után az egyik rakétafokozat meghibásodott, és a legénység visszafordult a Föld felé.

A Szojuz űrkapszula levegőfékezéssel (ballistic descent) tért vissza a Földre, vagyis valamivel hegyesebb szögben érte el a légkört, mint ahogy az normális landolásnál történne.

A NASA Twitter-csatornáján azt írják, hogy a mentők kapcsolatba léptek a legénység két tagjával, akik nemrég landoltak a Földön. A kényszerleszállás hírére a hadsereg egy An-26 típusú repülőgéppel ejtőernyős katonai deszantosokat küldött a helyszínre, hogy biztosítsák a terepet. Ők előbb értek oda, mint a négy mentőhelikopter, amiknek másfél órába telt, mire a becsapódás helyszínére értek.

A két űrhajós azóta elhagyta az űrkapszulát. Mindketten jól vannak.

A NASA hivatalos közleménye szerint Hauge-ot és Ovcsinyint a Moszkva közelében található Csillagvárosba, a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző központba szállítják megfigyelésre. Az ügyben a NASA hivatalos vizsgálatot ígért.

A küldetést a NASA hivatalos YouTube-csatornáján is követni lehet.

A Szojuz kényszerleszállására 1966 óta van kidolgozott protokoll, arra az esetre, ha az űrhajósoknak váratlanul kellene landolniuk.

A Szojuzok üzemeltetéséért felelős Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) a Twitteren azt írta, hogy a Szojuz vészmentő rendszere az előírásoknak megfelelően működött, és a legénység sérülés nélkül megúszta az incidenst. A baleset körülményeinek tisztázását egy állami vizsgálóbizottságra bízzák.

(Russia Today)

(Borítókép: A meghibásodott rakéta az indítás után 2018 október 11-én - fotó:  Shamil Zhumatov / Reuters)

Rovatok