Index Vakbarát Hírportál

Lakóház is épülhet a felnőttek legójából

2018. október 14., vasárnap 10:10

Legózni mindenki tud, és már van olyan építőkészlet, ami kimondottan felnőtteknek készült, és ebből akár valódi emeletes lakóházak is felhúzhatók. A római Maker Faire kiállításon bemutatott Speedy Brick  nevű építőkészlettel elvileg szakemberre sincs szükség, hogy falakat építsünk, csak az elemeket egymáshoz rögzítő acélcsavarokat kell jól meghúzni. A modulokat úgy alakították ki, hogy azokban kényelmesen el tudjunk helyezni vízvezetéket, kábelvezető csöveket és elosztókat, és igény szerint hőszigetelő anyagot, de akár üregesen is hagyhatjuk a blokkokat.

A nemzetközileg szabadalmaztatott moduláris rendszer elemei széles választékban kaphatók, készülhetnek rétegelt lemezből, OSB-ből, PVC-ből vagy újrahasznosított műanyagból, valamint téglából vagy betonból, és többféle formájuk lehet, akárcsak a legókockáknak.

Az építőkockákat készítő startupot az észak-olaszországi Aostában élő Flavio Lanese indította el pár évvel ezelőtt, és most partnereket keres, hogy gazdaságosan, nagy mennyiségben le tudják gyártani a különféle elemeket.

Az új építkezési módszernek valószínűleg nagy sikere lehetne szociális programokban, amikor sok lelkes segítő gyorsan és hatékonyan szeretne felépíteni használható lakóépületeket, de a hétvégi kertekbe való, egyedi méretű sufnik kialakításánál is praktikus ez a rugalmasan formálható rendszer.

Persze felmerülnek kérdések, hogy vajon mit szólnának ahhoz egy statikai vizsgálaton, ha közölnénk, hogy a kis családunk csavarozta össze a házat a hétvégén, és elhinnék-e, hogy tényleg mindent az előírásoknak megfelelően csavaroztunk össze.

Kicsit egyszerűbbnek tűnik a helyzet, ha csak derékmagasságú belső elválasztó falakról van szó, vagy esetleg rendezvények pár napra felépített és aztán lebontott standjairól – az utóbbi esetben még az újrahasznosítás lehetősége is fontos érv lehet a Speedy Brick mellett.

Rovatok