Index Vakbarát Hírportál

Fotóbizonyíték: tényleg a gyorsítórakéták okozták a Szojuz-fiaskót

2018. október 15., hétfő 10:20

Személyes hangvételű Facebook-posztban számolt be a múlt hét csütörtökön történt Szojuz-incidensről a NASA szenior fotósa, Bill Ingalls. Mint ismeretes, a Szojuz MSZ-10 rakéta második fokozatának meghibásodása miatt meghiúsult két űrhajós útja a Nemzetközi Űrállomásra, az amerikai Nick Hauge és az orosz Alekszej Ovcsinyin kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani Kazahsztán területén.

Ingalls feltöltött egy sor fotót a NASA Flickr-oldalára is, köztük egy teleobjektívvel készült képet is, amin a távolodó rakéta látható, nagyjából abban a pillanatban, amikor leválik róla az első fokozat négy folyékony hajtóanyagú gyorsítórakétája:

A fotó bizonyító erejű. Múlt hét pénteken Szergej Krikaljov, a Roszkozmosz emberes űrrepülés-programjáért felelős ügyvezetője azt közölte, hogy a vizsgálat nem végleges eredménye szerint a Szojuz-FG hordozórakéta első fokozatának oldalelem-ütközése okozta az indításkor történt balesetet: az ütközés miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsérült a második fokozat alsó része.

Ha jobban megnézzük Bill Ingalls felvételét, jól látható hogy a rakéta központi része és a levált négy gyorsítórakéta környezetében több törmelékdarab is látható (kb. nyolcat lehet összeszámolni):

Feltehetően a 4.(?)-el jelölt gyorsítórakétával lehetett a gond, ott látható a legnagyobb kavarodás, nem is igazán vehető ki tisztán maga a leváló rakétaelem sem. A kép alapján biztosnak mondható, hogy legalább egy gyorsítórakéta összeütközhetett a Szojuz központi, második fokozatával, megrongálva azt. Összehasonlításképp mutatunk korábbi, földről készült fotókat, amiken tisztán leváló gyorsítórakéták láthatók:

Végezetül itt egy gif, ami megmutatja, hogyan néz ki, ha minden rendben megy a Szojuz-startnál:

Rovatok