Index Vakbarát Hírportál

Klímaszkeptikus az utolsó holdküldetés űrhajósa

2018. október 16., kedd 14:45

Harrison Schmitt, a 12. ember, aki a Holdra lépett, és aki utolsó előttiként hagyta el azt, nem hisz abban, hogy az emberiségnek bármiféle szerepe lenne az utóbbi évtizedekben tapasztalt klímaváltozásban, írja a Live Science. Az egykori NASA űrhajós tudományos szerzők, írók nagy csoportja előtt beszélt nézeteiről október 15-én, a Science Writers 2018 konferencián, Washingtonban.

A 83 éves Schmitt, a négy még életben lévő holdsétán részt vevő űrhajós egyikeként nem szerepel túl gyakran a nyilvánosság előtt. Az Apollo-17 holdküldetés geológus holdkomppilótája 1975-ben hagyta ott a NASA-t, hogy politikai pályára lépjen, 1976 és 80 között republikánus szenátor volt. Miután nem sikerült újraválasztatnia magát, az üzleti életben keresett kihívásokat, illetve a Wisconsin–Madison Egyetem adjunktusaként dolgozott. Klímaszkeptikus nézetei korábban is ismertek voltak, és a kérdéskörben széleskörű konszenzusra jutó kutatók jó ideje furcsállják, hogy a geológus, aki 1972-ben a Hold felszínéről saját szemével láthatta törékeny Földünket, gyökeresen eltérő nézeteket vall az éghajlatváltozásról.

Schmitt még 2008-ban írt arról, hogy a klímaváltozás kockázatait eltúlozzák, és a természetes okokat hangsúlyozta az emberiekkel szemben. Szerinte a klímaváltozás koncepciója csak eszköz azok kezében, akik több állami befolyást, nagyobb kormányzati szerepet szeretnének kapni társadalmi és gazdasági kérdésekben. Egy 2013-as Wall Street Journal cikk társszerzőjeként ráadásul arról írt, hogy a légkör növekvő szén-dioxid-tartalma áldásos hatással lehet az emberiségre.

A Science Writers 2018 konferencián elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy volt űrhajós nézetei nem sokat változtak az utóbbi tíz évben. Schmitt az "Apollo Plus 50", az Egyesült Államok űrprogramjának múltját, jelenét, jövőjét taglaló beszélgetésen, egy célzott újságírói kérdésre újfent arról nyilatkozott, hogy ő nem lát bizonyítékot arra, hogy az ember okozná a klímaváltozást, ami nem is történik olyan gyorsan, mint arról a híradások beszámolnak. (A New York Times munkatársa egyébként arról érdeklődött, hogy nem ironikus-e, hogy az űrhajós, akit a holdraszállást tagadó összeesküvéselmélet-hívők támadnak, maga is egy tudományos konszenzust tagadó összeesküvéselmélet-hívő. Schmitt szerint nem az.)

Schmitt arról beszélt, és ebben nem is téved, hogy a Föld korábban is átélt több klímaváltozást, és jelenleg is zajlik egy. "Az egyetlen kérdés az, hogy van-e tudományos bizonyíték arra, hogy az emberek okozzák a változást" – fogalmazott Schmitt, mire kórusban hangzott fel a hallgatóság soraiból, hogy "van!" Erre a geológus Schmitt azzal vágott vissza, hogy az ő tudományterületén nem találtak eddig erre vonatkozó bizonyítékot, csak modellek születtek a lehetséges kapcsolatról. "A modellek pedig gyakran tévesek" – tette hozzá.

Betsy Mason, ugyancsak geológus hozzászólásában erre azt mondta, hogy Schmittnek nem kellene az összes geológus nevében nyilatkoznia. Tény ugyanis, hogy 2010-ben a Geológusok Londoni Társasága állásfoglalásban közölte, hogy az emberi tevékenység jelentősen gyorsítja a klímaváltozást, majd 2013-ban egy kiegészítésben kutatási bizonyítékokkal támasztották alá, hogy a légkör megnövekedett szén-dioxid–szintje nagyban felelős az éghajlatváltozásért, miközben az ember a fő okozója a globális fölmelegedésnek.

Nyitókép: Harrison Schmitt, az Apollo-17 küldetés űrhajósa kőzetmintát gyűjt a Holdon (Eugene cernan/NASA)

Rovatok