Index Vakbarát Hírportál

Újra támad a zikavírus Indiában

2018. október 17., szerda 14:34

Szeptember óta nyolcvan zikavírus okozta megbetegedést jelentettek a nyugat-indiai Rádzsasztán államban; a fertőzöttek közt van huszonkét várandós nő is – jelentették be az indiai hatóságok szerdán.

Rádzsasztán fővárosában, Dzsaipurban 330 különlegesen felszerelt egészségügyi csoport áll készenlétben a vírus terjedéséért felelős, Indiában igen elterjedt egyiptomi csípőszúnyog elleni küzdelemre. "A felkészítés az egyik legfontosabb a fertőzés terjedésének a megelőzésében; mindent megteszünk ennek érdekében" – áll az egészségügyi minisztérium közleményében.

A vírus nem először bukkan fel a dél-ázsiai országban: 2017-ben a Rádzsasztánnal szomszédos Gudzsarát államban is megjelent a betegség, illetve találtak fertőzöttet a délkelet-indiai Tamilnádu államban is.

A zikaláz 2015-ös kitörése óta a vírus csaknem hetven országban 1,5 millió embert fertőzött meg, elsősorban Dél-Amerikában. Ritkább esetben a vírust elkapó várandós nők gyermekei mikrokefáliával, azaz kisfejűséggel születnek, amiért a fertőzés a felelős. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint 2020 előtt aligha várható oltóanyag a vírus ellen. (MTI)

Rovatok