Index Vakbarát Hírportál

A Facebook részvényesei kiraknák Zuckerberget

2018. október 18., csütörtök 19:21

A Facebook néhány befolyásos részvényese közös indítványban kéri a cég igazgatótanácsát, hogy távolítsa el a tanács elnöki székéből Mark Zuckerberg vezérigazgatót, és független elnököt nevezzen ki helyette – írja az Alphr.

Az öt aláíró szervezet együttesen közel ötmillió Facebook-részvényt birtokol. Az indítványuk szerint a váltást az elmúlt néhány év sorozatos botrányai teszik szükségessé. Fel is sorolnak egy egész halom problémát a különféle adatkezelési balhéktól az álhírek elleni sikertelen küzdelemig:

A részvényesek szerint Zuckerberget kontrollálni kell, hogy a cég visszanyerhesse a felhasználók és a befektetők bizalmát, ehhez pedig független elnökre van szükség. Nem ez az első alkalom, hogy nyilvánosan követelik Zuckerberg leváltását, áprilisban, a Cambridge Analytica-botrány kapcsán is felmerült már ez az igény.

Az indítvány ugyanakkor inkább szimbolikus, hiszen Zuckerbergé a szavazatok 60 százaléka, tehát saját beleegyezése nélkül nem nagyon lehet eltávolítani, és a Facebook korábban is kiállt a két vezető pozíció egyben tartásának szükségessége mellett. Ezzel együtt az újabb eltávolítási kísérlet tovább növeli a nyomást a Facebook mindenható urán, hogy lépjen valamit, mielőtt tovább esik a cég részvényeinek értéke és felhasználóinak száma.

Rovatok