Index Vakbarát Hírportál

Brit expolitikus lesz a Facebook új kisfőnöke

2018. október 19., péntek 18:43

Nick Clegg lesz a Facebook új, globális irányelvekért és kommunikációért felelős főnöke, írja a The Guardian a Financial Times értesülése alapján. Arról már hetek óta keringtek pletykák, hogy Mark Zuckerberg egy neves brit politikust szeretne behálózni, most úgy tűnik volt alapja ezeknek a meg nem erősített értesüléseknek (a munkáspárti David Miliband, és a George Osborne exkancellár neve is felmerült).

A meglepetésember Nick Clegg - teljes nevén Sir Nicholas Peter William Clegg - 2007-től 2015-ig vezette a Liberális Demokraták pártot, mindeközben az Egyesült Királyság miniszterelnök-helyettese is volt egy teljes cikluson át (2010 és 2015 között), főnöke a konzervatív párti David Cameron kormányfő volt. Clegg parlamenti székét a 2017-es választásokon bukta el.

Az 51 éves Clegg januárban költözik feleségével és három gyerekével a Szilícium-völgybe, hogy az alaposan megtépázott renoméjú Facebookhoz csatlakozzon. Elődje, Elliot Schrage tíz év után idén júniusban jelentette be lemondását, de nem hagyja el végleg a Facebookot, tanácsadóként dolgozik tovább Mark Zuckerberg mellett.

Clegg állítólag úgy fogadta el Zuckerberg felkérését, hogy vezető szerepet kap a cég stratégiájának átalakításában. Lehettek érdekes fordulatok a felvételi interjúbeszélgetések során, mivel kormányfő-helyettesként Clegg bírálta a nagy cégek adóelkerülési szokásait – a Facebookról meg egy hónapja derült ki, hogy a tavalyi adóévben csupán 7,4 millió fontot adózott, miközben brit bevételei 1,3 milliárd fontos rekordot értek el.

Alkalmazását az is indokolhatja, hogy Clegg jelenleg is tagja az Európai Parlamentnek, korábban a bizottság kereskedelmi tárgyalója volt, azaz segíthet a Facebooknak szorosabb, jobb kapcsolatokat kialakítani Brüsszellel.

Clegg már hétfőn kezd, kiköltözéséig egyelőre a Facebook londoni irodájába kell bejárnia dolgozni.

Rovatok