Index Vakbarát Hírportál

Egy pótolhatatlan lelet túlélte a brazil nemzeti múzeumot felemésztő lángokat

2018. október 20., szombat 14:49

Sikerült kimenteni egy 12 ezer éves koponya szinte minden darabját a leégett brazil nemzeti múzeumból, írja a BBC. A kétszázéves épület szeptemberben égett ki Rio de Janeiróban, és a tűzben szinte minden kiállítási tárgy megsemmisült.

Pénteken azonban a múzeum igazgatója bejelentette, hogy „Luzia" koponyamaradványainak a négyötödét azonosították. Ez volt a legrégebbi emberi maradvány, amit Latin-Amerikában felfedeztek, és a múzeum kollekciójának ékköveként tekintett rá.

A munkatársak most bizakodnak, hogy a fennmaradó darabokat is sikerül megtalálni, és akkor megpróbálhatják újra összeilleszteni a koponyát. Luzia maradványait az 1970-es években találták meg egy Riótól északra fekvő barlangban. Az elvégzett tesztek alapján ezek egy 20-as éveiben járó, 1,5 méternél alacsonyabb nőhöz tartoztak.

A koponya egy fémdobozban volt egy szekrényben, amikor a tűz átsöpört a múzeum több száz szobáján. A múzeumnak helyet adó palotaépületet próbálják megmenteni, szerkezeti munkákat végeznek rajta.

A tűz okát még mindig nem sikerült kideríteni. A múzeumot üzemeltető riói egyetem rektora szerint tudták, hogy az épület veszélynek van kitéve, de ezért a költségvetési megszorításokat okolta.

Több mint 20 millió katalogizált tárgyat őriztek Brazília nemzeti múzeumában. Luzia mellett itt volt a világ egyik legnagyobb meteoritja, melyet még 1784-ben találtak meg. Rendkívül jelentős prekolumbián, komoly görög és római gyűjtemény, pompeii mozaikok és egyiptomi múmiák, globálisan is jelentős kollekció a gerinctelenek világából és dinoszauruszcsontokból.

Rovatok