Index Vakbarát Hírportál

A páncélos krokodil nem is egy krokodilfaj

2018. október 24., szerda 19:35

Amerikai tudósok meglepő felfedezést tettek, miközben a veszélyeztetett fajnak számító páncélos krokodilt tanulmányozták. Kiderült, hogy hogy az eddig egyetlen fajnak vélt hüllő valójában kettő: az egyik Nyugat-, a másik Közép-Afrikában él.

A páncélos krokodil közepes termetű krokodilfaj. Először 1824-ben írták le. Az állat afrika trópusi éghajlatú területein él, főleg édesvizekben. Nevét különleges páncélzatáról kapta: a nyaki pikkelypáncéljai nem különülnek el a hátpáncéltól, mint a többi krokodilfélénél.

A Floridai Egyetem és az Iowai Egyetem kutatói elemezték az állatok DNS-ét és fizikai jellegzetességeit, vadon és fogságban, hat afrikai országban. Ekkor állapították meg, hogy két különálló faj létezik. Az általuk közép-afrikai páncélos krokodilnak elnevezett faj az első élő krokodilfaj, amit az elmúlt 85 évben meghatároztak.

A páncélos krokodil elismerése két különálló fajként nagy aggodalomra ad okot fajmegőrzés szempontjából. Becsléseink szerint a páncélos krokodiloknak csupán tíz százaléka él Nyugat-Afrikában, ami azt jelenti, hogy az egyik leginkább veszélyeztetett krokodilfaj a világon.

– mondta Matthew Shirley, a Floridai Nemzetközi Egyetem krokodilszakértője.

A Természetvédelmi Világszövetség 2014-ben nyilvánította súlyosan veszélyeztetett fajnak a páncélos krokodilt. A hüllőt veszélyezteti élőhelyének elvesztése, a vadászat és a túlhalászat, ami megfosztja az élelemforrásától, és növeli a krokodilok halászhálóba akadásának veszélyét.

A nyugat-afrikai és a közép-afrikai krokodil azonosnak tűnik, de nemcsak a DNS-ük különbözik, hanem a koponyájuk alakja és a pikkelypáncéljaik is különbözők, ami alátámasztja a két külön faj létezésének elméletét.

Reméljük, hogy a páncélos krokodil egyedfejlődésének és taxonómiájának jobb megismerése felkelti a figyelmet ezen fajok iránt, amelyek sokáig a legkevésbé ismert krokodilfélék voltak a világon.

– mondta Shirley.

(MTI)

Rovatok