Index Vakbarát Hírportál

A Facebook hadat üzent a gyerekpornónak

2018. október 25., csütörtök 17:22

A Facebook bejelentette, hogy az elmúlt három hónapban több mint 8,7 millió, alapvetően a gyermekpornográfiához kapcsolódó tartalmat távolítottak el a közösségi oldalról – jellemzően fényképeket. A törlést nem manuálisan végezték: egy új, gépi tanulásra képes algoritmusra bízták a dolgot, ami a kérdéses bejegyzések 99 százalékát még azelőtt eltávolította, hogy bárki jelentette volna őket. A hírről Antigone Davis, a Facebook globális biztonsági igazgatója számolt be a témával foglalkozó blogposztjában.

Az új technológiával észlelhetők a meztelen fiatalkorúak képei és más, visszaélésre alkalmas tartalmak. Ha szükséges, az amerikai gyermekvédelmi szervezetet, a National Center for Missing and Exploited Childrent is értesítik a történtekről. A Facebook már korábban is képes volt rá, hogy megakadályozza egy már korábban tiltott tartalomnak minősített kép újbóli feltöltését, de az új eszközzel még a korábban nem azonosított tartalmak megjelenítését is blokkolhatják.

Az eljárás még nem tökéletes. Több szülő panaszkodott rá, hogy a teljesen ártalmatlan gyerekfotóikat is eltávolította a Facebook. Davis szerint ez azért van, mert a visszaélés lehetőségét is szeretnék megakadályozni, ezért még a nem szexuális tartalmú képekre is kiterjesztik a tiltást. Így viszont az olyan, látszólag ártalmatlan fotókra is, amik például egy fürdőkádban ülő gyereket ábrázolnak. Ez lehet az oka, hogy a Facebook ennyi képet távolított el az elmúlt három hónapban.

(TechCrunch)

Rovatok