Index Vakbarát Hírportál

Donald Trumpot lehallgatják, de nem érdekli

2018. október 26., péntek 09:26

Donald Trump amerikai elnök személyes telefonját mind az orosz, mind a kínai titkosszolgálatok lehallgatják, mivel az elnök a nemzetbiztonsági szakértők javaslatai ellenére sem tartja be az elemi biztonsági intézkedéseket – írja a New York Times. A lap beszámolója szerint az elnök a biztonsági szakemberek többszöri felhívása ellenére sem vált meg a saját iPhone-jától. Arra sem hajlandó, hogy a Fehér Ház védett vonalait használja. Csak remélni lehet, hogy társalgás közben nem kerülnek szóba nemzetbiztonsági kockázatot hordozó témák és információk –bár az elnök esetében minden apróság annak számít, még az is, hogy hol, mikor és kivel vacsorázik.

A Trump-kormány több, névtelenül nyilatkozó tagja szerint aggasztja őket az elnök felelőtlensége. Mindezt erősíti az, hogy titkosszolgálatok jelentések szerint bizonyított, hogy Trump hívásait a rutinszerű és célzott vizsgálatokat is folytató kínai és orosz szervek már többször megfigyelték.

A szakértők biztosra veszik, hogy például a kontaktlisták alapján a külföldi hírszerzések profilozást és mély adatelemzést végeztek, és ezek a kereskedelmi, gazdasági, és politikai tárgyalások során is az előnyükre szolgáltak. Az ismeretségi hálót információterjesztésre is felhasználták, hogy befolyásolják a döntéshozatalokat.

Nemzetbiztonsági szempontból Kína az igazán veszélyes kémkedő állam, mivel Vlagyimir Putyinnal Donald Trump amúgy is szoros barátságot ápol. A kínai vezetés viszont a kibontakozott kereskedelmi háborúban értékes információkhoz juthat a lehallgatás segítségével. Feltételezések szerint ezeket arra használják, hogy az elnök baráti és bizalmas körén keresztül a számukra kívánt irányba tereljék a folyamatokat.

Donald Trumpnak két, hivatalosnak minősített iPhone-ja van, és a vezető nemzetbiztonsági szerv, az NSA ezeket a készülékeket átalakította: korlátozták a funkcionalitásukat, így többek között mérsékelték a sebezhetőségüket. A probléma az, hogy van egy harmadik, személyes használatra tartott iPhone-ja is, ami teljesen átlagos készülék, és ehhez az elnök nem engedte oda a nemzetbiztonságiakat.

A New York Times megemlíti, hogy a kormányzatoknak elég erőforrásuk van ahhoz, hogy ha szükségesnek látják, más kormányzatok szereplőinek hívásait is elérjék – akár a szövetségesekét is, ahogy Angela Merkel német kancellár esetében történt. Biztonságot csak az jelenthet, ha egy befolyásos politikus kerüli a mobiltelefonokat fontos ügyekben: így tesz a kínai és az orosz elnök is. De Barack Obama is egy fapados mobilt használt, amiről a szakemberek gyakorlatilag minden funkciót kiiktattak: se kamera, se mikrofon, se letöltés, se email, se sms, de még zenelejátszás sem volt rajta. Egyedül egy előre megállapított ismerősi lista tagjaival lehetett hanghívást indítani.

Trump viszont – miután nagy nehezen lebeszélték az Android használatáról – ragaszkodott ahhoz, hogy legyen két hivatalos telefonja: az egyikkel telefonál, a másikkal twitterezik. Ezeket a készülékeket preparálták az NSA szakemberei, erősen korlátozva a funkcionalitást – például csak védett Wi-Fi-n keresztül érhető el az internet. Ezeket a telefonokat kéthavonta cserélik, de a beállítások maradnak. A harmadik telefont viszont abszolút saját belátása szerint használja.

(IT Café | New York Times)

Rovatok