Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatással vádolták, 90 millió dollár végkielégítést kapott

2018. október 26., péntek 11:30

Amikor Andy Rubin, az Android mobil operációs rendszer atyja 2014 októberében távozott a Google-től, Larry Page, a Google akkori ügyvezető igazgatója valóságos hősként emlegette a búcsúbeszédében. A több mint egymilliárd Android-felhasználó ezt indokolttá teszi – és valóban nem szokványos egy nyilvános búcsúztatón arról beszélni, hogy

Rubint szexuális zaklatással vádolta a Google egyik alkalmazottja, de a cég mégis 90 millió dollár lelépési pénzt fizetett neki.

A nő, akivel Rubin házasságon kívüli viszonyt folytatott, azt állítja, hogy Rubin 2013-ban orális szexre kényszerítette egy hotelszobában. Az esetről két Google-alkalmazott mesélt a New York Times-nak. A Google belső vizsgálata megállapította, hogy a vádak nem megalapozatlanok. Rubin figyelmeztetésben részesült, és Page megkérte, hogy adja be a felmondását.

Bár a Google egy fillér nélkül kirúghatta volna Rubint, 90 millió dollárt fizettek neki – havonta kétmilliót. Az utolsó részlet kifizetése jövő hónapban esedékes. A Google ezenfelül több millió dollárt fektetett be Rubin új vállalkozásába. Azt már korábban is rebesgették, hogy Rubinnak a nem megfelelő vállalati magatartása miatt kellett távoznia a cégtől, de hogy ez pontosan mit takart, és hogy Rubin milyen feltételek mellett távozott, az újdonság volt.

Rubin szerint a New York Times cikkében említett vádak megalapozatlanok. A hamis állítások valószínűleg a feleségétől érkezhettek, akivel épp egy ronda válópert folytatnak. A feleség, Rie Rubin azt állítja, hogy volt férje, akitől augusztusban vált el, több nővel is kapcsolatot folytatott, és több százezer dollárt fizetett nekik. A válóperben felmutatott egyik bizonyíték egy képernyőfotó volt egy 2015 augusztusában küldött üzenetről, amiben Rubin azt írta egy másik nőnek, hogy

olyan, mintha a tulajdonom lennél, és kikölcsönözhetnélek másoknak.

A ma 55 éves Rubin a Google-nél találkozott a feleségével, de nem ő volt az egyetlen nő, akivel viszonyt folytatott a cégen belül. 2011-ben kölcsönös beleegyezésen alapuló kapcsolata volt egy másik nővel, aki az Android-csapatban dolgozott. A viszonyukról nem tájékoztatták a HR-t, pedig a Google szabályzata megköveteli, hogy a menedzserek jelentsék, ha viszonyuk van valakivel, aki közvetve vagy közvetlenül velük dolgozik.

Rubin 2005-ben csatlakozott a Google-höz, miután a cég 50 millió dollárért felvásárolta a saját startupját – ez volt az Android. A következő néhány évben a mobil operációs rendszer vírusként terjedt el; a mai telefonok 80 százalékán ez fut. A Google internetes keresőként szerzett világhírt, és az asztali számítógép volt az elsődleges platformja; az Android segített benne, hogy a Google térképe, emailje és böngészője mobil eszközökön is elérhetővé váltak. Az androidos mobilappok és hirdetések több tízmilliárd dollárnyi bevételt hoztak a cégnek.

Ez a siker nagyobb mozgásteret biztosított Rubinnak, mint amilyet a Google néhány csúcsvezetője élvezhetett.

2011-ben Rubint kinevezték a Google alelnöki posztjára, és évi 20 millió dolláros fizetést, bónuszokat és részvényopciókat kínáltak neki. 2012-ben a Google 14 milliós kölcsönt adott Rubinnak – 1 százalékos kamatra –, hogy vehessen magának egy tengerparti ingatlant Japánban.

Rubin – névtelenül nyilatkozó munkatársai szerint – gyakran nevezte a munkatársait tehetségtelennek vagy hülyének, de a Google szinte semmiben sem korlátozta. Csak akkor léptek közbe, amikor a Google biztonsági személyzete kikötözősszex-videókat talált a munkahelyi gépén. Ebben az évben a cég visszatartotta a céges bónuszát.

Amikor a Google összevonta az Android és a Chrome böngésző divízióját 2013-ban, Rubin alulmaradt a hatalmi harcban Sundar Pichai-jal, a Google mai vezérigazgatójával szemben, de továbbra is a vállalat egyik legértékesebb embere maradt. Ebben az évben történt, hogy a Google egyszeri bónuszként 40 millió dollárnyi részvényt, illetve a következő két évben további 72 milliós bónuszt fizetett Rubinnak.

Rubin 2013-ban felépített a Google-n belül egy robotikai divíziót: ez volt a Replicant. Hat hónap alatt több mint 90 millió dollárt költött nyolc robotikai cég felvásárlására. Valamivel korábban, még 2012-ben kezdett el találkozgatni egy nővel, akit még az Androidtól ismert.

2013-ban a nő szakítani akart Rubinnal, de aggódott, hogy a lépés hogyan befolyásolhatja a karrierjét. 2013 márciusában beleegyezett, hogy találkozzon Rubinnal egy hotelben, ahol Rubin orális szexre kényszerítette. A kapcsolatuk – nem meglepő módon – véget ért. A nő 2014-ig várt, mielőtt panaszt nyújtott be a Google munkaügyi részlegén, és nyilvánosságra hozta a Rubinnal folytatott kapcsolatát. A Google belső vizsgálatot indított az ügyben.

2014 szeptemberében, alig néhány héttel az ügy kirobbanása után a Google igazgatótanácsa 150 millió dollárnyi részvénnyel jutalmazta Rubint – ez még a Google-től is szokatlanul nagyvonalú gesztus volt. A New York Times-nak nyilatkozó források szerint általában Larry Page döntött róla, hogy a felsővezetők mekkora fizetéseket és bónuszokat kapnak, és Page gyakran beszélt arról, hogy Rubint soha nem kompenzálták megfelelően az Androidon végzett munkájáért.

Ha a Google egy középvezetőt vagy egy átlagos alkalmazottat rúg ki, általában azonnal megszüntetik a munkaviszonyát, és minimális végkielégítést fizetnek neki - ha egyáltalán fizetnek. De a felsővezetőkkel nem ez a helyzet. Egy rosszul végrehajtott szerződésbontás nem kívánt médiafelhajtással járhat, ami rossz fényt vetne a Google-re, és hatalmas károkat okozhatna.

(New York Times)

(Borítókép:  Andy Rubin egy üzleti konferencián 2017 júniusában - fotó:   / Getty Images Hungary)

Rovatok