Index Vakbarát Hírportál

A NATO is megmutatja Oroszországnak, mit tudnak a katonái

2018. október 29., hétfő 00:03

Csütörtökön kezdődött és november 23-ig tart Norvégiában a "Trident Juncture 2018", a hidegháború óta a legnagyobb NATO-hadgyakorlat. A nagyszabású, egy hónapos katonai gyakorlat forgatókönyve szerint egy kitalált agresszor támadásával szemben védik meg az észak-európai országot, miközben a résztvevő NATO-országok és partnereik katonái számot adnak felkészültségükről, megmutatják legkorszerűbb haditechnikájukat és hogy képesek megvédeni egymást, ahogy azt a szövetség érdekei megkívánják.

Az ötvenezer katonát megmozgató őszi hadgyakorlaton a 29 NATO-tagállam mellett a nem NATO-tag Svédország és Finnország is részt vesz. A számos haderőnem bevonásával zajló összehangolt katonai manőverek Norvégia keleti és középső részén, az Atlanti-óceán északi vizein, Izlandon, a Balti-tengeren, valamint a norvég, finn és a svéd légtérben is zajlanak. A műveletekben 65 hadihajó, 250 repülőgép és helikopter, valamint 10 ezer egyéb jármű vesz részt, tiszteletét teszi többek között az Egyesült Államok haditengerészetének Harry S. Truman repülőgéphordozója is.

Bár a hadgyakorlat célja egy kitalált agresszor támadásának visszaverése, nem nehéz kitaláltni, hogy ez az agresszor a Norvégiával szomszédos Oroszország. Moszkva tiltakozott is a Trident Juncture 2018 ellen, és nem fogadta el a NATO meghívását, hogy orosz megfigyelők vegyenek részt a hadgyakorlaton. Oroszország szeptemberben tartott egy jóval nagyobb hadgyakorlatot az ország keleti felén, a Vosztok-műveletben állítólag 300 ezer katona vett részt (nyugati diplomaták ezt a számot túlzónak tartják).

Alábbi nagyképes válogatásunk a Trident Juncture 2018 előkészületeiről és első lépéseiről nyújt összefoglalót.

Rovatok