Index Vakbarát Hírportál

Videón a világ leggyorsabban nyíló ejtőernyője

2018. október 29., hétfő 11:05

Kevesebb mint két perccel a 17,7 méteres Black Brant IX rakéta elindítása után levált egy csomag, és elkezdett zuhanni a Föld felé. Amikor a szenzorok megállapították, hogy a teher elérte a megfelelő magasságot és sebességet (38 kilométeren Mach 1.8-at), kinyílt az ejtőernyő.

Négy tizedmásodperc alatt teljesen kinyílt a 81 kilogrammot nyomó ernyő, és ez volt minden idők leggyorsabb ernyőkinyílása.

Ennek az ejtőernyőnek 2021-ben a Marson kell majd épségben a felszínre juttatnia a NASA eddigi legnehezebb odaszállított csomagját, és ennek érdekében 37 tonnányi erővel kell majd fékeznie a rakományát.

A NASA JPL munkatársai többször kísérleteztek, és először a 2012-es Mars-küldetésben használt ejtőernyő pontos másolatát készítették el. A második és harmadik tesztben már megerősített anyagokat használtak, a videón látható változatban például nylont, kevlárt és technorát használtak. 

Érthető, hogy alaposan igyekeznek felkészülni a küldetésre, mert a Marsnál már csak egyetlen ernyőjük lesz, aminek biztosan működnie kell.

(NASA)

Rovatok