Index Vakbarát Hírportál

Itt a várt áttörés az önjáró autózásban

2018. október 31., szerda 08:43

A Waymo a világon elsőként megkapta a kaliforniai közlekedési hatóság engedélyét, hogy a robotautói teljesen önállóan közlekedhessenek az utakon, magyarán még egy tartalékosnak sem kell a kormány mögött ülni. A korábban a Google alá tartozó projektben legfeljebb 40 teljesen autonóm autót tesztelhetnek a Szilícium-völgy egy szűkebb területén bármilyen közúton, éjjel és nappal.

A Waymo valószínűleg óriási összeget megspórol azzal, hogy ebbe a pár tucat autóba nem kell sofőrt ültetni, ez még magyar fizetésekkel is éves szinten százmillió forintos kiadás lehet, a kaliforniai bérek pedig jóval magasabbak.

az autók Legfeljebb 105 kilométer per órával száguldhatnak

Még nem árulta el a Waymo, hogy mikor ereszti ki az utcákra a sofőr nélküli autókat, de az már most borítékolható, hogy kisebb szenzáció lesz, amikor tök üres autók gurulnak majd mindenfelé. Eddig mérnökök ültek az első ülésen, és nemcsak azért, hogy folyamatosan monitorozzák az autók teljesíményét, hanem hogy rátaposhassanak a fékre, ha szükséges. 

A Waymo azt állítja, hogy a járművei biztonságosan közlekednek esőben és ködben, és a most megszerzett engedély arra is vonatkozik, hogy az autóikat akár ilyen zord időjárásban is tesztelhessék. Az autók által bejárt területet fokozatosan növelni fogják, ahogy egyre több tapasztalatot szereznek.

(SF Chronicle)

Rovatok