Index Vakbarát Hírportál

Új dinoszauruszfajt fedeztek föl Argentínában

2018. november 4., vasárnap 08:50

Spanyol és argentin paleontológusok fölfedeztek egy 110 millió évvel ezelőtt élt dinoszaurusz maradványait Argentína közepén részén. Az állat a nagy testű növényevő szauropodák alrendágába tartozik, akárcsak a Diplodocus vagy a Brontosaurus. Az új fajt Lavocatisaurus agrioensis névre keresztelték.

A most fölfedezett maradványok három különböző állathoz, de ugyanahhoz a fajhoz tartoznak. A fosszíliák egy 12 méter magas felnőtt példány, illetve két kisebb, 6-7 méteres állat maradványai.

Jose Luis Carballido, az Egidio Feruglio múzeum kutatója elmondta, hogy főleg koponyacsontokat találtak: orrot, állkapcsokat, fogakat, illetve szemgödröket. Gerinc-, nyak- és farokmaradványok is előkerültek. A töredékek alapján a paleontológusok elkészíthették az állat teljes rekonstrukcióját.

Nemcsak egy új fajt sikerült fölfedeznünk egy olyan területen, ahol nem remélhettük, hogy fosszíliákra bukkanhatunk, de a koponya szinte teljes épségben megmaradt.

– mondta Carballido.

A szauropodák a legnagyobb testű élőlények, amelyek valaha a Földet taposták. A nagy testű növényevőknek hosszú nyakuk és farkuk volt, valamint masszív testalkatuk, és az összméretükhöz képest kis fejük. A szakértők úgy vélik, hogy a szauropodák közé tartozó Supersaurus akár 33-34 méter magasra is megnőhetett, az Argentinosaurus tömege pedig a 120 tonnát is meghaladhatta.

(Phys.org)

Los restos fósiles de #Lavocatisaurus pertenecen a un ejemplar adulto (al que los paleontólogos nombraron informalmente como Alfredito -en honor al cantante uruguayo Alfredo Zitarrosa-) y dos juveniles. PH:J.L.Carballido-Trabajos de campo, vértebras caudales del nuevo #dinosaurio pic.twitter.com/s4A2ELMsgY

— MuseoEgidioFeruglio (@mefpatagonia) November 2, 2018

Rovatok