Index Vakbarát Hírportál

Eljött az okosórák ideje

2018. november 5., hétfő 11:10

Egyszerre ajándék és pokoli átok egy okosóra, mert amikor a csuklónkra szíjazzuk, új időszámítás kezdődik az életünkben. Testünkre csatoljuk az internet minden előnyét és hátrányát, és új mozdulatokat kell megtanulni, furcsa táncot az óra érzékelőivel és gombjaival, hogy mindig az jelenjen meg a kijelzőn, amit ott látni szeretnénk. Megváltoztatja a napi rutinunkat.

Ezek az apróságok is meghatározzák, hogy melyik gyártó eszközét érdemes választani, és akkor még nem volt szó arról, hogy milyen gyakran kell majd konnektort keresni az órának, és fogunk-e rettegni attól, hogy a szerkezet megsérül. Az elmúlt hetekben a Samsung Galaxy Watch, az Apple Watch 4 és a Withings Steel HR Sport volt a csuklónkra kötve, hogy megismerjük az okosórák legújabb generációját.

Jövőbe mutató

Először is azt kell eldönteni, hogy mit várunk az okosórától. A Withings Steel HR Sport közelebb áll a hagyományos órákhoz, kíméletesen okosították. Az óra nagyjából ugyanazt tudja, mint a két éve – még Nokia márkanéven - bemutatott Steel HR. Az óramutatók mögött csak egy apró kerek kijelzőt találunk, amin éppen elfér egy kis ikon. Itt tudjuk megnézni a dátumot és az időt, és bár az utóbbi elsőre jó nagy hülyeségnek tűnhet, hiszen arra ott vannak a mutatók, ám a finoman megvilágított OLED kijelző este is jól látható, szemben a sötétbe burkolózó óralappal. Ide érkeznek az értesítések, amelyekből kevés információt tudunk leszűrni, csak annyit segít eldönteni: most azonnal megnézzük a telefonunkat, vagy ráér?

Ugyanitt látjuk az aznap megtett lépéseink számát, a pulzusunkat, és lehet sporttevékenységet indítani, amiben az az újdonság, hogy eközben az óra méri a vérünk oxigéntelítettségét, és a mobil GPS-ére csatlakozva pontosabban nyomon követi a futást meg a biciklizést. Bár a neve azt sugallja, a Steel HR Sport nem vérbeli sportóra, egy profibb fitneszkarkötőtől többféle adatot kapunk.

Az ötven méteres mélységig vízálló óra normális használattal 25 napig működik aksiról.

Ez kuriózum az okosórák világában, ám azzal is tisztában kell lenni, hogy amikor kihasználjuk az órában rejlő új sportlehetőségeket, az aksi élettartama drasztikusan csökken. Főleg a szabad téri edzések alatt. Ebben az esetben akár 5 napra is csökkenhet a használati idő, ami még mindig nagyon jó érték egy ennyire lapos órától. 

A Health Mate nevű appban kell kiválasztani, hogy miről szeretnénk értesítést kapni az órára, és ebben gyűlnek össze a fitneszadatok. Ehhez az órához az passzol a legjobban, ha csak a legfontosabb dolgokkal zargat minket, és okosan kiválasztjuk, hogy melyik csevegő, milyen emailfiók, melyik app küldhet értesítést.

Szerencsére a töltő, amit az óra hátlapjára kell csatlakoztatni, nemcsak az órához hasonlóan kis méretű, de elég fürgén is táplálja vissza ez energiát, így nem maradunk sokáig óra nélkül. Leginkább azoknak való a Withings Steel HR Sport, akik elsősorban egy szép órát szeretnének, ésszerű mennyiségű okos funkciókkal.

A Withing Steel HR Sport körülbelül 60 ezer forintért kapható.

Kerekes mindenes

Egészen más súlycsoportba tartozik a gigantikus Samsung Galaxy Watch. A gyártó mindent bevetett, amit elfér egy okosórában, és ezzel máris kizárta a vevők közül az emberi populáció több mint felét, mert ez a hokikorong rosszul mutat a vékonyabb csuklókon, ami nem csak nőkre jellemző. Láthatóan az okostelefonok fejlődési útvonalát követik, abban a hitben élve, hogy ami több, az jobb.

A Samsung tárcsája körbeveszi a számlapot, a világ legjobban kezelhető eszköze, villámgyorsan végig tudunk száguldani a menün, és eközben nem takarjuk el a kijelzőt. Ismerős lehet ez a funkció, ugyanez van a két évvel ezelőtti Gear S3 órán. 

Ennek köszönhető a Galaxy Watch ellenálló képessége.

Az acélgyűrű jó védelmet ad a mélyebben fekvő kijelzőnek, ebben a felállásban kicsi az esélye a sérülésnek, a vakolat hamarabb leesik a falról, mint hogy az órának komolyabb baja essen.  

Ahhoz, hogy ilyen tárcsát tudjunk használni, szükség volt szoftveres támogatásra is, amit a Samsung saját Tizen OS rendszere tud megadni, a Google-féle Wear OS nem képes ilyesmire. De ez legyen a riválisok baja. Ugyanez a hatékony rendszer segít abban, hogy az óra 4 napot kibírjon aksiról, ez is ritkaság az ekkora tudású időmérőknél. Energiatakarékos módba kapcsolva jócskán meghosszabbítható a menetidő, és még ilyenkor is befutnak rá a telefonhívások és az üzenetek.

Az óra méretéből fakadóan még inkább meg kell válogatni, hogy milyen értesítéseket eresztünk ki rá, mert az 1,2 colos, 320×320 pixeles, erős fényű AMOLED kijelzőn mások által is elég jól látható, hogy ki hív minket, ki üzenget, és nem mindenki szereti világgá kürtölni ezeket az információkat. Ha viszont nincs takargatnivaló, akkor előnyös tud lenni az óra mérete, szuperül lehet olvasni rajta az üzeneteket, és rövid választ küldeni, akár hangfelismeréssel is. 

A Samsung Galaxy Watch órát az aktív életet élőknek találták ki, azoknak, akik korábban a hagyományos karórák közül is az óriási Casio kvarcokat választották, nem valami kifinomult divatkiegészítőt. Jók és pontosak a szenzorai, és van barométer, hogy megmérje a tengerszint feletti magasságot. A közel negyvenféle aktivitásból hatot magától felismer - sikerült már úgy munkába rohanni, hogy azt automatikusan futásként rögzítette a Galaxy Watch, és a végén még gratulált is. Nyilván egy reggeli késésről volt szó, amiért a szerkesztőségben már nem kaptam hasonló elismerést. A Watch még ösztökélni is próbál minket, hogy mozogjunk, ám ezt néha egészen váratlan időpontban teszi:

előfordult, hogy az ágyból szeretett volna kiugrasztani.

A Samsung több tízezerféle rajzolt óralapot kínál a kerek kijelzőhöz, és a rendszer jól személyre szabható. Az órán meg tudjuk változtatni az appok sorrendjét, hogy a tárcsát se kelljen túl hosszan tekerni a legfontosabb információkhoz. Van néhány kuriózum, mint az offline működő Spotify, viszont nincs natív térkép, és az nagyon hiányzik róla.

Talán az a Galaxy Watch egyetlen komolyabb hiányossága, hogy csak a saját állványával lehet tölteni az aksiját, amely a formája miatt kényelmetlenül hordozható, ráadásul régimódi microUSB kábelre kell kötni, miközben a Samsung összes aktuális telefonja már régóta usb-c csatlakozós. A Bixby hangvezérelt asszisztenssel sem lehetünk maradéktalanul elégedettek, a nyelvi korlátok miatt korlátozottan használható, és az is megkérdőjelezhető, hogy mennyien szeretnének beszélgetni az órájukkal.

A Samsung Galaxy Watch 46 mm-es változata körülbelül 90 ezer, míg a 42 mm-es verzió nagyjából 80 ezer forintba kerül.

Almát az almával

Az Apple Watch nevezhető okosórának, úgy is működik, mint egy okosóra, de valójában egy második kijelző az Apple iPhone mobilokhoz. Ez egy felbonthatatlan házasság a két eszköz között. A Withings és a Samsung órák mindenféle telefonnal működnek, még iOS-el is, ám az Apple ebben nagyon konzervatív. Muszáj is annak lennie, mert úgy építette fel az órán futó WatchOS rendszert, hogy a rajta futó appok valójában a telefonos appok kiterjesztései.

Miközben az Apple Watch 4 megtartotta a korábbi formát, azon belül nagy változások történtek, a kijelző például egészen nagy lett az óra teljes méretéhez képest. Ennek az a hátránya, hogy az egyik legdrágább okosóra a legsérülékenyebb egyben, nagyon oda kell figyelni, nehogy bármihez hozzáérjen, mert könnyen karcolódik. Az öltöny takarásában nyilván nem fenyeget semmi, de kétszer is meggondolnánk, hogy sportoláshoz ezt vigyük-e magunkkal.

Eleve úgy tűnik, hogy az Apple nem a fiatal generációt célozza meg Watch 4-gyel, hiszen a tervezett és a már elérhető új egészségügyi funkciói mind az idősebb korosztálynak szólnak. Eleve úgy találták ki a rendszert, hogy a 65 évesnél idősebb felhasználónál vészhelyzetként érzékelje az óra az elesést, és be lehessen állítani, hogy ilyenkor magától tárcsázza a segélyhívót. A vitatott képességű EKG is inkább az idősebbeknek fontos, illetve néhány veszélyeztetett csoportnak, de semmiképpen nem egy széles publikumnak szánt eszköz.

De még a nagyobb kijelzőre is rámondhatjuk, hogy azoknak kedvez, akik rosszabbul látnak. Ennek némiképp ellentmond, hogy az Apple saját demójában egy olyan 8 részes óralapot mutogattak, amelyen picike paneleken jelent meg felfoghatatlanul sok információ, ami kontraproduktív, túl hosszan kell nézni a kijelzőt, mire a legkisebb sarokpanelekben lévő információmorzsákat is sikerül átlátni. Ügyesen válogatva persze jól kihasználható a kijelző mérete. 

Az Apple Watch oldalán lévő tárcsás gomb, amit az Apple koronának nevez, haptikus rezgőmotorral jelez nekünk a forgatása közben, ami apró figyelmesség, elsőre még érdekes, hatodjára már nem. Az ugyanide beépített EKG-funkciót még nem lehetett kipróbálni, mert azt még az USA-ban sem aktiválták, és mire Magyarországon elérhető lesz, addigra talán már a Watch 5-ről írhatunk tesztet. Vagy a Watch 6-ról, ki tudja?

Egyedi megoldás az Apple Watch cébérádiós funkciója, amikor több ilyen órán egymásnak küldhetünk hangüzeneteket, bár ez inkább amerikai és ázsiai vevőknek lehet érdekes, idehaza ez nem szerves része a hétköznapi kommunikációnak. Mivel ezek az Apple legnagyobb piacai, érthető, hogy a jobb cébérádiózás érdekében áttervezték a Watch audiorendszerét: a hangszóró hangosabb lett, a mikrofon pedig átkerült az óra túloldalára, hogy ne zavarják egymást.

Aksiról 18 órán át működik az Apple Watch, azaz egyetlen napot biztosan kibír, és a hivatalos szám nagyjából megfelel a valóságnak. Előfordult ugyan, hogy este még volt benne elég szufla, de csak annyi, hogy reggel mindenképpen töltőre kelljen tenni - a napi egy töltés gyakorlatilag elkerülhetetlen, és ez az Apple Watch legnagyobb negatívuma a többi órával szemben. Az energiatakarékos mód pedig túl szigorú, ilyenkor csak időmérőként működik az óra, az okos funkciók kikapcsolnak.

Az Apple Watch 4 ára 148 ezer forintról indul.

Itt az idő

A hordható eszközökből most még tizedannyit adnak el, mint okostelefonból, és ebben benne vannak a fitnesz karpántok is, amiket a piacelemzők is megkülönböztetnek az óráktól. Az idei kínálat alapján viszont (mindenképpen hozzávéve a korábban tesztelt Fitbit Versát is) már el tudjuk képzelni, hogy az eladási mutató elkezd felfelé kúszni egy exponenciális görbén.  

Többnyire megoldották az aksiproblémákat, kevés kompromisszummal, és egyre több gyártó kísérletezik az eSIM-mel, amivel az óra teljesen önálló működése is biztosítható. Az is sokat nyom a latba, hogy hasznos egészségügyi funkciók megjelennek, amivel szélesedhet az érdeklődők köre. A gigantikussá vált okostelefonok mellett pedig jól jöhet egy kisebb kiegészítő, hogy ne kelljen mindig az óriási kijelzővel világítani.

Az Apple Watch órát az iBro Store and Service bolttól kaptuk kölcsön kipróbálásra.

Rovatok