Index Vakbarát Hírportál

Sertészselatin miatt nem oltatják be gyerekeiket a muszlim szülők Indonéziában

2018. november 8., csütörtök 12:37

Tömegesen tagadják meg a kötelező kanyaró és rubeóla elleni védőoltások beadását a gyerekeiknek a szülők Indonézia konzervatívabb tartományaiban, mert úgy gondolják, az oltóanyag nem felel meg az Iszlám előírásainak.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO 2020-ra globálisan teljesen ki akarja irtani a himlőt és a rubeólát, ennek érdekében a világ több országában hatékonyabb oltókampányokba kezdtek. Indonéziában is egy újfajta, a két vírus ellen egyaránt hatékony kombinált oltást vezettek be, a kezdeti sikerek után azonban egyre több tartományban tömegével tagadják meg a szülők az oltást, inkább otthon tartják a gyerekeiket, csak ne oltsák be őket – írja a Science.

Az ország egyik legszegényebb tartományában, Acehben, ahol az iszlám saría is érvényben van, a célcsoport mindössze 8 százaléka kapta meg időben az oltást, és ennek máris láthatók a következményei: a megbetegedett gyerekek mellett több vetélés és születési rendellenesség tapasztalható. A tömegesen megnyilvánuló oltásellenességnek vallási oka van: az oltóanyag sok más antivirális készítményhez hasonlóan sertésből származó anyagot is tartalmaz, amit az iszlám alapesetben tisztátalannak tart. Ehhez a kanyaró-rubeóla oltáshoz például egy trypsin nevű, sertés eredetű enzimet használtak,  stabilizátornak pedig  a sertésbőrből készülő zselatint.

A szülők azután kezdték elutasítani az oltást, hogy egy helyi ulama, iszlám vallási tanács, aggodalmának adott hangot, hogy az oltóanyag nem halal, vagyis vallási szempontból nem tiszta. Bár más iszlám testületek a minisztérium nyomására később így is megengedhetőnek tartották az oltás beadását, vidéki területeken így is nagy az ellenzés. Több más muszlim országban az oltóanyagokat hidrolízissel teszik vallásilag tisztává, a kémiai folyamat ugyanis vallási jogi szempontból már rendben lévő anyagot eredményez, de a sertésvegyület-mentes halal oltás kifejlesztése is tervben van.

Rovatok