Index Vakbarát Hírportál

Kriptovaluta-bányászat miatt rúgtak ki egy kínai iskolaigazgatót

2018. november 10., szombat 17:59

Kirúgtak egy iskolaigazgatót a kínai Hunanból, mert az iskola elektromos hálózatát titokban kriptovaluta-bányászatra használta.

A helyi lapok beszámolói szerint az iskola tanárai jelentették az igazgatónak, hogy a bányászathoz használt számítógépek zaját éjjel-nappal hallani lehet, és azt sem értették, hogy mi növelte meg 14 700 jüannal – nagyjából 600 000 forinttal – az iskola villanyszámláját. Az igazgató azzal hárította el a megkeresést, hogy a zajról és a megnövekedett villanyszámláról a légkondicionáló berendezések tehetnek.

A nyomozás kiderítette, hogy az igazgató összesen nyolc gépet használt a kriptovaluta-bányászathoz. A melléküzemág nagyjából egy évig működött, 2017 és 2018 nyara között. Az igazgató az első gépre 10 000 jüant költött, de miután szembesült vele, hogy ezek mennyi áramot fogyasztaenak, inkább úgy döntött, hogy átköltözteti a bányászgépeket az iskolába.

Az ügyben állítólag az igazgatóhelyettes is érintett. A BBC News szerint ő egy kilencedik géppel egészítette ki a bányászarzenált januárban. Ezt a gépet szintén az iskolában telepítették. A jelentések szerint a gépek annyi áramot zabáltak, hogy az már az iskola hálózatát is megterhelte, és néha a tanítás menetét is zavarta.

Az igazgatót októberben kirúgták, a helyettese figyelmeztetést kapott. A bányászatból befolyt pénzt az önkormányzat elkobozta.

(BBC News)

Rovatok