Index Vakbarát Hírportál

Először találtak műanyag mikroszálat vadon élő állatok ürülékében

2018. november 12., hétfő 16:24

Először mutattak ki műanyag mikroszálakat vadon élő állatok ürülékében amerikai kutatók, akik a Marine Pollution Bulletin szaklapban publikálták a tanulmányukat – írja az MTI.

Az nem titok, hogy a műanyagszennyezés jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a tengeri ökoszisztémákra, de csak most kezdjük felmérni, hogy milyen mértékű problémáról is van szó

– mondta Mauricio Seguel, a Georgiai Egyetem munkatársa.

A kutatók a délnyugat-chilei Guafo-szigeten élő dél-amerikai medvefókák közül 51 nőstény példány ürülékét elemezték 2015 decembere és 2016 márciusa között. Az ürülékminták 67 százaléka tartalmazott nagy mennyiségű műanyag mikroszálat, amelyet korábban csak fogságban etetett állatoknál mutattak ki.

Mikroműanyagoknak nevezzük az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket. A szabad szemmel láthatatlan mikroszálak a mikroműanyagok legkevésbé tanulmányozott fajtái. Ezek apró, egy milliméternél kisebb műanyagszálak, amelyek például mosás közben válnak le a műszálas szövetekről és a szennyvízzel együtt az óceánba kerülnek. Emellett többféle szennyezőanyag elnyelésére is képesek.

A kutatók szerint a mikroszálak a változó óceáni áramlatokkal érkeztek a Guafo-szigethez, és előbb a planktonok, majd a táplálékláncon egyre feljebb haladva a halak és végül a fókák gyomrába is eljutottak.

Jelenleg nem áll rendelkezésre elég bizonyíték arra, hogy a mikroszálak bármilyen káros hatással lennének az emlősökre, de néhány tanulmány szerint morfológiai változásokat okoznak a halaknál.

Még nincs túl késő, hogy meggyógyítsuk az óceánjainkat, de az egyik első lépésként meg kell határoznunk, hogy mekkora kárt okoztunk az olyan tevékenységeinkkel, mint a műanyagok gyártása és kidobása. Az ehhez hasonló tanulmányok segítenek választ adni a kérdéseinkre, hogy elkezdhessünk jobb döntéseket hozni a tengeri élővilág egészségének megőrzése érdekében

– mondta Kelly Diehl, a tanulmány elkészítését támogató coloradói Morris Animal Foundation munkatársa.

Nemcsak mikroszálakat, hanem annál nagyobb mikroműanyagokat is egyre több helyen mutatnak ki különféle kutatások. Néhány hete például először találtak mikroműanyagot emberi ürülékben.

Rovatok