Index Vakbarát Hírportál

A CIA 5 éven át dolgozott egy igazságszérum kifejlesztésén 9/11 után

2018. november 13., kedd 21:56 | aznap frissítve

Az amerikai nemzetbiztonság, a CIA kifejlesztett a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után egy igazságszérumot, hogy a különböző terrorszervezetek elfogott tagjait azzal bírja vallatásra, írja az AP. Ez egy eddig titkosított, 90 oldalas jelentésből derült ki kedden, amit egy jogvédő szervezet perelt ki a nemzetbiztonságtól.

A papírokból kiderült, hogy a hónapokig tartó kutatás után az ügynökség a szorongással járó mentális betegségek kezelésére kifejlesztett Versed nevű nyugtatót találta meg, mint az igazságszérum lehetséges alapja, de végül a projekt elhalt.

A kutatás 2002-ben kezdődött és öt éven át tartott. Összesen 97 rabon kísérleteztek, pszichológusok, ápolók és orvosok bevonásával, de a végén nem kért engedélyt a szérum kifejlesztésére a CIA az igazságügyi minisztériumtól, "etikai aggályok miatt".

Az ismeretlen szer és a foglyokon végzett emberkísérleteket nem akarta a közvélemény előtt is felvállalni a CIA, miután kiderült, hogy több fogolytábort üzemeltet, ahol embertelen körülmények között tartják fogva a terrorizmus miatt fogvatartott rabokat, és ezekben a táborokban rendszeres kínzások is történnek. A leghíresebb ilyen fogolytábor a guantánamói volt (amit azóta bezártak aminek a bezárása Obama egyik kampányígérete volt, aki csak második elnöki ciklusának a végén kezdte meg a tábor kiürítését, de nem sikerült befejeznie, Donald Trump pedig visszafordította ezt a folyamatot).

Az AP birtokába jutott dokumentum szerint a CIA nem akart újabb botrányt amiatt, hogy kábítószerrel kísérletezik a foglyokon.

Az iratok szerint a midazolam nevű hatóanyagot tartalmazó Versed nyugtató előtt a szovjet igazságszérum-kísérleteket is megvizsgálták, ahogy a CIA ötvenes és hatvanas években végzett szintén ilyen témában végzett kísérleteinek eredményeit is. Ezek abban az időben rengeteg kritikát kaptak, és a mai napig rengetegen állítják, hogy képtelenség létrehozni egy valódi, megbízhatóan működő igazságszérumot, ezért minden erre irányuló törekvés áltudományos kutatásnak felel meg.

A "Gyógykezelés projekt" (Project Medication) dokumentumait az American Civil Liberties Union két év pereskedés után szerezte meg, a CIA nagy bánatára, ugyanis ők minden lehetséges úton megpróbálták továbbra is megtartani a titkosítást a jelentésről.

Rovatok