Index Vakbarát Hírportál

A természet lemaradt a klímaváltozás mögött

2018. november 13., kedd 08:30

Amazónia esőerdőiben már változik a fafajok összetétele, de nem olyan gyorsan, hogy lépést tartson a globális felmelegedés ütemével – állapította meg egy új, nagyszabású nemzetközi kutatás.

A világ több mint 30 intézményének száznál is több tudósa a Leedsi Egyetem vezetésével megvizsgálta, hogyan hat az éghajlat melegedése Amazónia esőerdőire: megkeresték, hogy a több ezerből melyik fafajok lettek harminc évnyi klímaváltozás nyertesei és vesztesei – írja az MTI.

Az 1980-as évektől kezdve a súlyosbodó aszályok, az emelkedő hőmérsékletek és a légkör egyre magasabb szén-dioxid-koncentrációja befolyásolta bizonyos fafajták növekedését és pusztulását. A nedvességet leginkább igénylő fák pusztulása gyakoribb volt, mint más fajoké, de a szárazabb éghajlatot tűrő fák nem voltak képesek pótolni őket – állapította meg a tanulmány.

Az ökoszisztéma válaszadásának üteme nem éri utol a klímaváltozásét

– mondta Adriane Esquivel Muelbert, a kutatás vezetője.

Azt találták, hogy a nagy fák gyorsabban növekednek, mint a kisebb növények, ami arra utal, hogy a szén-dioxid nagyobb koncentrációja közvetlenül befolyásolja az esőerdő növényi összetételét és dinamikáját, az egyes fajok növekedését és pusztulását.

"Kutatásunk eredményei kiemelik a még létező érintetlen esőerdők szigorú védelmének jelentőségét. A mezőgazdasági célú erdőirtás felerősíti a régiót sújtó aszályokat, amelyek tovább súlyosbítják a klímaváltozás már érzékelhető hatásait" – mondta Kyle Dexter, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Rovatok