Index Vakbarát Hírportál

Egy napvihar fél évszázada egyszerre több tucat tengeri aknát robbantott fel

2018. november 13., kedd 15:04

A koronakidobódás az a jelenség, amikor a Nap mágneses terének instabilitása miatt a napkorona egy plazmadarabja nagy sebességgel kilökődik a bolygóközi térbe. Ennek a hatása pedig még a Földön is érződik. Egy új kutatás szerint például 1972-ben, egy különösen erős napvihar miatt egyszerre több tucat elveszett tengeri akna robbant fel a szokatlan mágneses hatás miatt – írja a BGR.

A Space Weather szaklapban megjelent tanulmány szerzői átnézték a vietnami háború idejéből fennmaradt amerikai haditengerészeti archívumokat, és megállapították, hogy nagy valószínűséggel a Földet 1972. augusztus 4-én elérő napvihar volt a felelős azokért az elektromos és kommunikációs hálózatot ért zavarokért, amelyek végigsöpörtek Észak-Amerikán és Dél-Ázsián – és mivel a tengeri aknákat mágneses detonátorral szerelték fel, hogy az elhaladó hajók aktiválják őket, a Napból érkező mágneses töltéstől ezek is spontán elsültek, és több tucat rég elfeledett bomba robbant fel egyszerre.

A tudósok nem tudják, pontosan milyen gyakoriak a koronakidobódások, de a régi bombák felrobbantásán kívül is szoktak kellemetlenséget okozni ezek a nagy mágneses löketek. A legnagyobb napvihart 1859-ben jegyezték fel a Földön, de az akkoriban még inkább látványosságnak számított, ma már egy ugyanilyen erejű vihar végzetes csapást jelenthetne a modern technológiára.

Rovatok