Index Vakbarát Hírportál

A Samsung MI-processzort rak az S10-be

2018. november 14., szerda 15:55

A Samsung is saját hardvert fejleszt a telefonokban futó mesterséges intelligenciának – írja a Verge.

A dél-koreai cég következő csipgenerációjába, az Exynos 9820 nevűbe a hagyományos (CPU) és a grafikus (GPU) mellé egy neurális (NPU) processzor is fog kerülni, amely a gépi tanulásos feladatokat fogja végezni a telefonon. (Azért "neurális", mert a gépi tanulásos algoritmusok az emberi idegrendszerről mintázott felépítésű rendszereken, úgynevezett neurális hálókon futnak.)

A lap szerint az új processzor szinte biztosan a cég legközelebbi csúcsmobiljában, a Galaxy S10-ben fog bemutatkozni, és a Samsung szerint az MI-feladatok hétszer gyorsabban fognak futni vele, mint az S9-be épített 9810-es csippel.

A dedikált MI-processzorral a cég a két nagy riválisához csatlakozik: először a Huawei mutatott be külön NPU-t a Kirin 970-es csipben, majd az Apple az A11 Bionicban, majd mindét cég folytatta a friss hagyományt a következő évben is (a Kirin 980-nal, illetve az A12 Bionickal). Az MI-csipgyártási verseny jelentőségéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Samsung szerint az Exynos 9820 év végére készen fog állni a tömegtermelésre, amivel pont időben lenne az S10-hez, amelyet a pletykák szerint februárban szeretne bemutatni a cég.

Rovatok