Index Vakbarát Hírportál

25 éven belül ember léphet a Marsra

2018. november 15., csütörtök 08:27

A NASA és az asztronautái továbbra is a Marsra készülnek, még ha halálos sugárzásnak, esetleges látásvesztésnek és csontsorvadásnak vannak is kitéve – közölte az űrkutatási hivatal.

A szakértők szerint az ember 25 éven belül léphet a Marsra. "A jelenlegi költségvetéssel vagy valamivel nagyobbal 25 év alatt lehet megoldani ezeket a problémákat" – mondta Tom Jones nyugalmazott űrhajós.

A problémák márpedig valóban jelentősek: a Földtől 225 millió kilométerre található Marsig kilenc hónapig tart az utazás. Ez az űrhajósoknak kilenc hónapi súlytalanságot jelent, holott a tudósok óvnak a túl hosszú időn át tartó súlytalansági szakaszoktól, mert azok rongálhatják a retina véredényeit, rontva a látást. A hosszú világűrbeli tartózkodás a csontok kalciumvesztésével is jár.

A tudósok nehezen tudják felbecsülni, milyen hatásai lennének egy egyéves Mars-küldetésnek. "Már most el kell kezdeni egyes kulcsfontosságú technológiákra összpontosítani" – mondta Tom Jones újságíróknak helyi idő szerint kedden Washingtonban. A 2001-ben nyugdíjba vonult űrhajós szerint az emberi testet fenyegető veszélyeket a Mars-utazás idejének csökkentésével, többek között atommeghajtású rendszerek alkalmazásával lehet megoldani.

Megoldást kell találni a sugárzás problémáira is. Egy Mars-utazás során egy űrhajós annyi sugárzásnak lenne kitéve, mint teljes pályája során.

Nincs még megoldás a kozmikus sugarak és a napkitörések elleni védelemre

– ismerte el Jones.

Az emberes Mars-utazás előkészítése jegyében a NASA májusban elindította az InSight nevű szondát, amely várhatóan november 26-án száll le a Marsra. A 993 millió dolláros (284,5 milliárd forintos) küldetés célja a Mars belső szerkezetének tanulmányozása, hogy jobban megértsük, hogyan formálódnak a Naprendszer sziklás bolygói.

2020-ban egy újabb járművet indítanak a Marsra, amellyel a marsi környezet nyújtotta életlehetőségek és az ősi élet jelei után kutatnak.

Rovatok