Index Vakbarát Hírportál

A NASA ezzel a bitang videóval készül a Marsra

2018. november 17., szombat 22:15

A NASA teljes erővel a Marsra készül, erről árulkodik legalábbis ez az újonnan feltöltött videó, ami egyszerre lenyűgöző, megdöbbentő, hajmeresztő, felspannoló és persze tagadhatatlanul amerikai. 

A tényleg megkapó felvételek alatt olyan mondatok hangzanak el, minthogy

Itt az idő, hogy megtegyük a következő lépést,

egyértelműen utalva a mindenki által már fejből fújt "Kis lépés az embernek, nagy ugrás az emberiségnek" Amstrong-szállóigének.

Utána rögtön el is hangzik, hogy már javában készítik elő a dolgokat a háttérben, edzenek, tesztelgetnek, mindezt azért, hogy 

visszamenjünk a Holdra, és ott is maradjunk. Hogy aztán még tovább mehessünk: a Marsra. MEGYÜNK! És ez nem a zászlókitűzésekről vagy lábnyomokról szól.

A videó végén pedig megjegyzik, hogy hatvan év után még csak most lendültek bele igazán. Idén volt ugyanis hatvan éves a NASA.

Szakértők egyébként azt mondják, az ember 25 éven belül léphet a Marsra, "a jelenlegi költségvetéssel vagy valamivel nagyobbal 25 év alatt lehet megoldani ezeket a problémákat." A problémák márpedig valóban jelentősek: a Földtől 225 millió kilométerre található Marsig kilenc hónapig tart az utazás. Ez az űrhajósoknak kilenc hónapi súlytalanságot jelent, holott a tudósok óvnak a túl hosszú időn át tartó súlytalansági szakaszoktól, mert azok rongálhatják a retina véredényeit, rontva a látást. A hosszú világűrbeli tartózkodás a csontok kalciumvesztésével is jár.

Az emberes Mars-utazás előkészítése jegyében a NASA májusban elindította az InSight nevű szondát, amely várhatóan november 26-án száll le a Marsra. A 993 millió dolláros (284,5 milliárd forintos) küldetés célja a Mars belső szerkezetének tanulmányozása, hogy jobban megértsük, hogyan formálódnak a Naprendszer sziklás bolygói. 2020-ban egy újabb járművet indítanak a Marsra, amellyel a marsi környezet nyújtotta életlehetőségek és az ősi élet jelei után kutatnak.

Donald Trump majdnem egy éve, 2017 decemberében jelentette be, hogy Amerika ismét embert akar küldeni a Holdra, és aztán idővel a Marsra is. A Holdon egyébként 45 éve járt utoljára amerikai az Appolo 17-misszió keretében. Trump a választási kampánya alatt is többször elmondta, hogy a Holdra visszatérés lesz az űrprogram egyik legfontosabb célja. 

Rovatok