Index Vakbarát Hírportál

Pár napon belül föllőhetik az európai diákműholdat

2018. november 19., hétfő 14:06

Ha minden a tervek szerint halad, akkor valamikor ezen a héten bocsájtják fel a kaliforniai Vandenberg légibázisról az Európai Űrügynökség diákműholdját, az ESEO-t. A European Student Earth Orbiter megalkotásán tizenkét európai diákcsapat dolgozott az ESA Oktatási Irodájának irányítása alatt, különféle műszereket, alkatrészeket fejlesztve a közösen összerakott műholdhoz, a SITAEL olasz űripari cég gondozásában készült műhold utolsó tesztjei sikerrel zárultak az ősszel.

Magyar részről három csapat is részt vett a kooperatív munkában:

A félmázsás, alapból féléves (jó esetben másfél éves) élettartamra tervezett műhold két fő részből áll: alul találhatóak a tudományos mérőberendezések valamint a meghajtórendszer, míg fölül a fedélzeti számítógép, az akkumulátorok és egyéb, a működéshez szükséges főbb részek. A kész, teljeskörűen letesztelt műhold október utolsó hetében indult útnak Amerikába, hogy a SpaceX űripari magáncég egy Falcon 9-es rakétájával 500 kilométer magas, kör alakú, napszinkron Föld körüli pályára állhasson. Az ESEO-projektet a kétezres évek elején kezdték előkészíteni, a műhold tervezésén, fejlesztésén és megépítésén több generációnyi diák, összességében több száz hallgató dolgozott.

Az ESEO-t csoportosan lövik majd föl, kilencven mikro- és nanoműholddal együtt valamikor november 22 és 25 között a kaliforniai Vandenberg légibázisról. Az ESA arra biztatja a rádióamatőröket, hogy a start után kb. két és fél órával próbálják meg a műhold rádiójeleit befogni (a rakéta föllövése után 2 óra 13 perccel aktiválódnak a műhold rendszerei, és két perccel később küldi az első 437,00 MHz-es rádiójeleket a Földre.)

Rovatok