Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn landol a Marson a robotgeológus űrszonda

2018. november 21., szerda 11:28

November 26-án, hétfőn, magyar idő szerint este 9 óra körül landol a Marson az InSight űrszonda, az érdeklődők az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) honlapján és a közösségi médiaplatformokon élőben követhetik a kockázatos manővert.

A május 5-én útjára indított InSight hat évvel azután érkezik a Marsra, hogy a Curiosity marsjáró 2012-ben sikerrel landolt a bolygón. A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) közösen fejlesztett robotgeológus űrszondájának küldetését két évre tervezték, az InSight lesz az első űrszonda, amely a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét (innen a név is: Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport).

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány arról, hogy keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

A 694 kilogrammos űrszonda mintegy 485 millió kilométeres utat megtéve érkezik a Marsra, az Elysium Planitia nevezetű nagy területű síkságra. Az Insight a Phoenix és a Viking marsszondák mintájára épült háromlábú leszállóegység, amely nem közlekedik, hanem stabilan egy helyben áll.

Eleve nem könnyű a Marsig eljutni, de a landolás a legnehezebb része minden marsi küldetésnek, mivel a bolygó ritkás légkörében rendkívül nehéz landolási sebességre lassítani az űrből érkező szerkezeteket. Az űrkutatás történetében idáig csak a NASA-nak sikerült maradéktalanul sikeres Mars-landolásokat összehoznia. Az InSight először hőpajzsával előre merül a Mars légkörébe, majd a felszín felé közeledve kibontja speciális, nagy felületű ejtőernyőjét, miközben ledobja a mehéz hőpajzsot. Végül rakétafúvókáit bekapcsolva lassan ereszkedik majd le a bolygó felszínére. Az InSight landolását a NASA Sugárhajtás Laboratóriuma (JPL) vezényli majd le Pasadénából, ahogy azt már megszokhattuk a NASA bolygókutató küldetéseinél.

Ha a hétfői leszállás sikeres lesz, az InSight geofizikai obszervatóriumként fog működni. Majdnem öt méter mélyre fog fúrni a bolygó talajába, ezt a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) német-lengyel gyártmányú robotizált fúrófej végzi majd.

Az InSightot két mini műhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni fognak az űrszondával, amint az a vörös bolygó atmoszférájába lép, majd landol.

A küldetéssel kapcsolatos híreket, frissítéseket az InSight Facebook és Twitter profilján is érdemes követni.

Rovatok