Index Vakbarát Hírportál

Húsvét-szigetiek visszakérik szobrukat a British Museumtól

2018. november 21., szerda 09:01

Húsvét-szigeti őslakosok küldöttsége kereste fel kedden a londoni British Museumot, hogy visszakérje a Hoa Hakananai nevű egyedülálló moai szobrot, amelyet a britek 1868-ban vittek el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről. Felipe Ward chilei örökségvédelmi miniszter társaságában a rapa nuik küldöttsége a híres londoni múzeum illetékeseivel találkozott.

A 2,4 méter magas, négytonnás szobor az egyik kiállítóterem bejáratánál fogadja a látogatókat. "Már fél évszázadot megéltem, de ez az első alkalom, hogy látom a moai Hoa Hakananai szobrot" – mondta Tarita Alorcón Rapu, a sziget kormányzója bízva abban, hogy gyermekeinek, unokáinak lesz alkalmuk látni a csodálatos alkotást.

"Ez volt az első találkozó megbeszéléseink sorában" – közölte a kormányzó, hozzátéve, hogy egy újabb találkozóra valószínűleg a Húsvét-szigeten fog sor kerülni, ahová a rapa nuik meghívták a múzeum illetékeseit és magát II. Erzsébet brit uralkodót is. A British Museum szóvivője a találkozót barátinak és szívélyesnek írta le, amely segített megérteni azt, mit jelent a Hoa Hakananai a Húsvét-sziget lakóinak.

A szobrot 1868-ban Richard Powell, a Topaze nevű brit hajó kapitánya vitte el a szigetről. Viktória királynő később a múzeumnak ajándékozta a ritkaságot. A Húsvét-sziget őslakosai úgy tartják, hogy a híres moai szobrok a törzsüket védő spirituális erőt sugároznak. A helyi vezetők szerint a szobor visszaszolgáltatása fontos jelkép lenne, és általa lezárulhatna egy szomorú fejezet, amelyben az európai hajósok megsértették a jogaikat, amikor a 19. században felderítették a szigetet.

A Húsvét-szigeten kilencszáz moai szobor van, a legtöbbjüket tufából (összepréselődött vulkanikus hamuból) faragták az elhunyt törzsfők képére a 6. és a 17. század között. A Hoa Hakananai, vagyis az elveszett/ellopott barát azonban egyedülálló, mert bazaltból készült.

A rapa nuik vissza szeretnének kapni egy másik moai szobrot is, amelyet Párizsban őriznek. (MTI)

Nyitókép: 1967-es fotó a British Museumban őrzött szoborról (Romano Cagnoni/Hulton Archive/Getty Images Hungary)

Rovatok