Index Vakbarát Hírportál

Megölt egy misszionáriust a világ legelszigeteltebb törzse

2018. november 21., szerda 11:57

A világ egyik legelszigeteltebb törzsével, a szentinelézekkel akarta felvenni a kapcsolatot egy amerikai férfi, akit viszont nem fogadtak barátságosan a helyiek; megölték, testét kedden találták meg. 

A BBC a helyi médiára hivatkozva azt írja, a misszionárius John Allen Chau mindenáron találkozni akart a törzzsel, hogy a kereszténységről beszéljen nekik. Chau ráadásul nem először merészkedett a szigetek közelébe, környékbeli halászok segítségével négyszer-ötször próbálkozott már, akkor megúszta.

November 14-én ismét megpróbált eljutni a szigetre, de sikertelenül járt. Két nappal később újra próbálkozott, akkor halászok rakták ki a Andamán- és Nikobár-szigetekhez tartozó terület közelében, és hiába nyilaztak rá a helyiek, folytatta útját. A környékbeli halászok később azt látták, hogy a törzs tagjai valamit a férfi nyaka köré tekernek, és úgy vonszolják. 

Az ügyben illetékes rendőrség a Reutersnek megerősítette, hogy a Chaut a szigetre szállító halászokat őrizetbe vették, és gyilkosság miatt nyomoznak az ügyben. Nehezíti a dolgot, hogy a szentinelézeket őrizetbe sem vehetik, mivel a hely autonómiát élvez, leginkább a helyiek ellenséges hozzáállása miatt. A másik ok, hogy tartani lehet attól, hogy olyan betegséget hurcolnának be a kívülállók, melyek az egész lakosságot elpusztíthatnák. 

A szigetek lakóiról korábban már többször kiderült, hogy nem túl barátságosak a külvilággal szemben. Emiatt csak annyit lehet róluk tudni, amennyit a távoli megfigyelések alapján sikerült leszűrni: írni nem tudnak, kőből készült tárgyakat használnak, és a létszámukról is csak becslések vannak. 

Haláleset legutóbb 2006-ban volt, amikor a külvilág kapcsolatba került velük; akkor két illegálisan halászó férfi csónakja sodródott túl közel a parthoz, mindkettőjüket lenyilazták. Később az áldozatok testéért egy helikoptert küldtek a helyszínre, ezt is nyílzáporral fogadták a helyiek. Akkor megdőlt egy korábbi elmélet a csoporttal kapcsolatban: kiderült, hogy nem kannibálok, ugyanis a helikopter rotorja annyira felverte a homokot a tengerparton, hogy látni lehetett: a két halászt eltemették.

Rovatok