Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a világ legkisebb dinoszaurusz-lábnyomait

2018. november 21., szerda 08:35

Egy nemzetközi paleontológuscsoport fölfedezett néhány dinoszaurusz-lábnyomot, amiket egy veréb méretű ragadozó dinoszaurusz hagyhatott maga után. Az apró állatot Dromaeosauriformipes névre keresztelték.

 Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatója, dr. Anthony Romilio, aki szintén együttműködött a kutatócsoporttal, azt mondta, hogy a lábnyomok 110 millió évesek lehetnek. Valószínű, hogy egy, a húsevő velociraptorok neméhez tartozó állat nyomairól van szó.

Az új nyomok alig egy-centiméter hosszúak, ami azt jelenti, hogy a dinoszaurusz, ami maga mögött hagyta őket, könnyűszerrel elfért volna a tenyeredben. Ezek a világ legkisebb dinoszaurusz-lábnyomai.

– mondta dr. Romilio.

Hogy megbecsülhessék az állat méretét, a kutatók megmérték a lábnyom hosszát, , majd megszorozták 4,5-tel, hogy megkapják az állat csípőmagasságát. Ebből arra jutottak, hogy a dinoszaurusz eredetileg akkora lehetett, mint egy veréb.

A raptorok csak két ujjukat tették a földre; a harmadik lábujjukat visszahúzták, mint a macskák a karmukat.

– mondta dr. Romilio.

A kutatók nem biztosak benne, hogy a nyomok felnőtt egyedekhez vagy fiókákhoz tartoztak-e. A kínai mikroraptorok például nagyjából akkorák, mint egy varjú, de a Dél-Koreában talált nyomok még ennél is kisebbek.

(Phys.org)

Rovatok