Index Vakbarát Hírportál

2600 éves kelta temetkezési helyre bukkantak

2018. november 22., csütörtök 20:13

Egy kelta temetkezési hely maradványaira bukkant egy wales-i férfi, Mike Smith. A temetkezési rituálét alighanem egy magas rangú törzsfőnöknek tartották, ugyanis a szekerével, a lovaival és a fegyvereivel együtt temették.

A wales-i férfi, Mike Smith úgy véli, a lelet arról árulkodik, hogy egy nagyobb vaskori település lehet a közelben. A Wales-i Nemzeti Múzeum jelentősnek és izgalmasnak nevezte Smith felfedezését.

Smith véletlenül bukkant rá a temetkezés helyszínére. Általában máshol járta a vidéket a fémkeresőjével, de azt elárasztotta a víz, így új vadászterület után nézett. Korábban nem volt szerencséje, amikor erre próbálkozott, de ezúttal rábukkant valamire, amit először egy középkori ékszernek nézett. Emailben elküldte az erről készült képet egy szakértőnek, aki megállapította, hogy az egy kelta lovas hevederének része, és időszámításunk előtt 600 körül készülhetett.

A leletet Pembrokeshire-től délre találták, de a pontos helyszínt a régészek nem nevezték meg, mivel a régészek jövőre nagyobb munkálatokat is terveznek a területen. A helyszín jogi védelmet kapott, hogy jövőre teljes feltárást végezhessenek rajta.

(BBC News)

Rovatok