Index Vakbarát Hírportál

New Yorkig nyújtózik a kaliforniai erdőtüzek füstje

2018. november 22., csütörtök 11:50

A kaliforniai erdőtüzek füstje pár nappal ezelőtt elérte az Egyesült Államok keleti partját is. A nyugatról keletre csaknem ötezer kilométert utazó, az egész kontinensen átkígyózó füstcsík az elmúlt két napban elhomályosította a légkört New York térségében is.

A légkört megtöltő aeroszol szemcsék miatt a levegő átláthatósága csökken, ami naplementekor azt eredményezi, hogy élénk színekben játszva sárgás-vörösesre színeződik az ég. A New York-iak közösségi médiás megosztásain elég jól látszik is a különleges időjárási esemény lenyomata.

A Weather Channel szerint azért érhette el a nyugatról fújó széllel a keleti partot a füst, mert jelenleg nincs a kontinens fölött olyan időjárási rendszer, ami szétoszlathatta volna azt.

Bár a nyugati parton komoly egészségügyi kockázatot jelent az észak-kaliforniai erdőtüzek sűrű füstje, a keleti parton élőknek nem kell aggódniuk, a füst felhígulva és a légkör magasan lévő rétegeibe jutva ért el hozzájuk.

Miközben a keleti parton a naplemente szépségeiben lehet gyönyörködni, a nyugati parton a károk felmérése folyik. Pontos összefoglaló adatok még nincsenek, de az már az űrből is látszik, hogy mekkora pusztítást vittek végbe a mostanra már javarészt megfékezett tüzek Kaliforniában. A NASA Terra műholdja által készített (utólag, mesterségesen színezett) fotón megdöbbentő mértékűnek látszik a felperzselt terület nagysága. A Woolsey-tűz Malibu térségében égetett fel mindent ami útjába került (a barna részek a tűz által elpusztított területek, a zöld ahol érintetlen maradt a növényzet):

A különleges naplementéket egyébként már csak pár napig élvezhetik a New York-iak, aztán egy sarki eredetű hidegfront várhatóan kitisztítja majd a levegőt.

Hazánkban legutóbb tavaly nyár végén volt részünk hasonló jelenségben, akkor a kanadai erdőtüzek füstje ért el egészen Európáig, gyönyörű naplementéket, sőt napkeltéket eredményezve:

Rovatok