Index Vakbarát Hírportál

Programot indít a zsiráfok megmentésére Kenya

2018. november 22., csütörtök 09:54

Kenya programot hirdetett szerdán a zsiráfpopuláció növelése érdekében, ugyanis az afrikai országban jelentősen csökkent az egyedszám az orvvadászat, az élőhelyek elvesztése, betegségek, illetve az éghajlati változások következtében. Najib Balala, az ország idegenforgalmi és természetvédelmi minisztere elmondta, hogy a program 2018-ban indul és 2022-ig szól, célja az állatok védelmének javítása. A zsiráfok jelentik Kenya legfőbb turisztikai látványosságát.

"Kötelességünk megvédeni a zsiráfokat, mivel számuk napjainkra 28 500-ra csökkent, míg az 1970-es években még 80 ezer volt. Szigorúbb törvényekre van szükség, amelyek megszüntetik az állathússal való kereskedést, ugyanis ez a fő okozója az egyedszám csökkenésének" - mondta Balala.

Afrika zsiráfpopulációjának 36 százaléka él Kenyában, vannak arra tervek, hogy a zsiráfot veszélyeztetett fajnak nyilvánítsák az emberi tevékenység és a természeti csapások mértéke miatt. Emellett a kenyai kormány pótlólagos forrásokat fog fordítani a zsiráfok megőrzésének elősegítésére, ahogyan ez az elefántok és az orrszarvúk esetében történt.

Philip Muruthi, az Afrikai Vadvilág Alapítvány (AWF) vezető kutatója szerint a program kedvező ökológiai, társadalmi és gazdasági hatásai Kenya javát fogják szolgálni. (MTI)

Rovatok