Index Vakbarát Hírportál

Hatezer kínai tokhal veszett oda egy épülő híd miatt

2018. november 23., péntek 08:38

Leállították egy híd építési munkálatait a kínai Hopej tartományban, mert az építkezés területe átterjedt egy természetvédelmi területre, aminek következtében mintegy 6000, kritikusan veszélyeztetett kínai tokhal – köztük 36 több mint húszéves tenyészpéldány –  pusztult el az év eleje óta, írta a China Daily kínai angol nyelvű lap pénteken a mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva.

A halakat egy vízi farmon szaporították Csingcsou városában, elhullásuk okát az építkezés kreálta zajoknak, rázkódásoknak és a vízforrás megváltozásának tulajdonítják.

A kínai tokhalat a kihalás fenyegeti a környezetszennyezés, a túlhalászás és a Jangce folyón épített óriási vízerőművek miatt. A szaporítóprogram a hetvenes években kezdődött, és a kínai szakértők 2014-ben kongatták meg a harangot amiatt, hogy megfigyelésük szerint a Jangcéban ívó tokhal vadonban élő példányai abban az évben egyáltalán nem szaporodtak.

A nagyszabású infrastruktúra-fejlesztések a Jangce folyón más állatok állományát is megtizedelte, például a rücskösfarkú disznódelfinekét. A folyó őshonos delfinfaja, a kínai folyami delfin pedig nagy valószínűséggel kihalt.

A kínai őshonos állatfajok közül 1085 van a veszélyeztetett fajok globális listáján. Kínai nem-kormányzati szervezetek egy tavalyi jelentése szerint 2000 és 2015 között 738 védett faj állománya csökkent, és csak 102 állatfaj állományában volt tapasztalható javuló tendencia e periódus alatt. (MTI)

Rovatok