Index Vakbarát Hírportál

Nyíllal lőtték át a Bibliáját, mégis visszatért téríteni

2018. november 23., péntek 14:37

Részleteket közölt a Washington Post John Allen Chau amerikai misszionárius naplójából, amit a 26 évesen meghalt férfi édesanyja osztott meg a lappal. Chaut azután ismerte meg a világ, hogy többször is megpróbált kapcsolatba lépni a világ egyik legelszigeteltebb törzsével, a szentinelézekkel, mígnem az utolsó alkalommal megölték.

A keresztény hittérítő nagyon szerette volna, ha a Bengáli-öbölben található, Indiához tartozó Észak-Szentinel-szigeten élő törzs tagjai megismerkednek Jézussal és tanításaival, csakhogy a külvilággal sosem érintkező törzs harcosai szokásukhoz híven őt is rendre nyílzáporral fogadták. Az ellenséges fogadtatás ellenére John Allen Chau újra és újra visszatért a szigethez, míg végül november 16-án életét vesztette.

Chau hittérítő tevékenységét, utazásait elsősorban Instagramon lehetett követni, de naplót is vezetett próbálkozásairól. E feljegyzéseiből, illetve emailjeiből sok részletet meg lehet ismerni utolsó napjairól. Kiderül, hogy annak ellenére folytatta a kapcsolatfelvételi kísérleteket, hogy élete mindannyiszor egyértelműen veszélyben forgott.

A nevem John, szeretlek téged és Jézus is szeret – kiáltottam

– olvasható az egyik próbálkozásról, aminek során egy fiatal szentineléz nyilat lőtt ki rá, ami keresztüldöfte a vízhatlan Bibliáját.

A naplóból kiderült az is, hogy a kis halászcsónakkal közelítő Chau a szentinelézek nyelvén próbálkozott velük kapcsolatba lépni, és vallásos, imádságos dalokat is énekelt a körülbelül 165 centiméter magas, sárgára festett arcú őslakosoknak. A törzs tagjai mindannyiszor dühösen reagáltak.

Chau ennek ellenére lelkesítőnek, egyben félelmetesnek is találta az elszigetelt törzs létét.

Miért kötődik ilyen sok haláleset ehhez a gyönyörű helyhez? Remélem nem ez lesz az utolsó bejegyzésem. Ha mégis, dicsőség az Úrnak!

– szól egyik utolsó bejegyzése.

Chau november 16-án küldte családtagjainak utolsó levelét, amiben így írt:

Azt gondolhatjátok, őrült vagyok, de hiszem, hogy érdemes Jézussal közeledni ezekhez az emberekhez. [...] Istenem, nem akarok meghalni.

Másnap a halászok, akik Chaut a sziget közelébe vitték, már csak azt látták, hogy a törzs tagjai a parti homokba temetik a holttestét.

Rovatok