Index Vakbarát Hírportál

145 cet vetődött partra Új-Zélandon

2018. november 26., hétfő 10:11

145 cet vetette magát partra Új-Zélandon – jelentette a helyi természetvédő hatóság (DOC). A gömbölyűfejű delfinek (Globicephala) neméhez tartozó állatok nagyjából egy mérföldre Mason Baytől, Stewart Islanden, az ország ritkán lakott területén követtek el csoportos öngyilkosságot.

A DOC-t egy helyi biciklis figyelmeztette a jelenségre szombat délben. Az állatok fele akkorra már halott volt. A megmaradt példányokat később elaltatták. Ren Leppens, a DOC ügyvezetője szerint a ritkán lakott tengerparti szakasz és a cetek állapota miatt nem lehetett megmenteni őket.

Azt, hogy kénytelenek voltak az eutanázia mellett dönteni, Leppens szívszaggatónak nevezte.

Sajnos annak az esélye, hogy sikerrel visszavigyük az állatokat a tengerbe, hihetetlenül alacsony volt. A távoli helyszín, a helyi segítségnyújtók hiánya és az állatok elkeserítő állapota miatt az eutanázia volt a legemberibb döntés, amit meghozhattunk.

Az állatok temetését a hatóságok egy helyi maori törzzsel közösen végzik. Új-Zélandon a maorik gyakran részt vesznek a partra vetődött állatok eltemetésében, hűen a helyi tradíciókhoz.

A közelmúltban megszaporodtak a partra vetődő bálnák Új-Zélandon. Múlt hétfőn 10 kardszárnyú delfin vetődött partra a Ninety Mile Beachen, North Islandnél. Kettő elpusztult; a túlélők visszajuttatása a vízbe azóta is folyamatban van. A DOC szerint évente 85 hasonló incidens történik az országban, noha ezek általában nem csoportos, hanem elszigetelt esetek.

Tavaly nagyjából 400 gömbölyfejű delfin vetette magát partra a South Island-i Golden Baynél. Az ország történetében ez volt a harmadik legnagyobb ismert tömeges cetöngyilkosság. A rekorder az 1918-as partra vetődés volt; akkor nagyjából ezer bálna pusztult el a Chatham-szigeteknél.

(CNN)

Rovatok