Index Vakbarát Hírportál

Atomi szinten tud információt olvasni egy új szenzor

2018. november 28., szerda 09:20

Az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem (UNSW) kutatói létrehoztak egy olyan apró szenzort, amivel az atomi szinten tárolható információk kiolvasása is lehetségessé válik – pontosabban azok az információk, amiket az adott atom elektronjával lehet kódolni.

Az egyetem kutatói szerint a szilícium a kvantumszámítógép építésében is kulcsszerepet kap majd, így kutatásaikban is erre az irányra koncentrálnak. Jelen esetben ez ennek az újfajta szenzornak a kidolgozását jelenti, amely az eddigi próbálkozásoknál kevesebb komponensből áll, így mind méretben, mind elemsűrűségben előrelépést jelenthet.

Az UNSW által is elképzelt rendszerben a kvantumszámítógép alapját egy olyan szilíciumból készülő csip adja, amiben precízen elhelyezett foszforatomok tennék lehetővé a kvantumbitek (qubit) létrehozását és kezelését. A feladat tehát egy olyan csatlakozó- és kapuhálózat kiépítésére, amivel lehetségessé válik a foszforatomok kezelése, ugyanakkor elfér a rendelkezésére álló mikroszkopikus térben.

Az eddigi próbálkozások során egyetlen qubithez legalább négy kapura volt szükség: egy kellett az íráshoz, és három a kiolvasáshoz. A most fejlesztett szenzorral két kapu is elég lenne: egy kéne az íráshoz, egy az olvasáshoz. Ez jóval kompaktabbá tenné az egységet, ráadásul – az alkalmazott szupravezető áramköri elemek miatt – az érzékenységes is megnőne: a foszforatomok kvantumállapotát a közöttük mozgó elektronok segítségével is képes meghatározni, méghozzá valós időben, egyetlen méréssel. Ez azért lenne előrelépés, mert korábban több mérés átlagából következtettek a kvantumállapotra.

A kvantumszámítógépek működéséről és jelentőségéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

( IT Café )

Rovatok