Index Vakbarát Hírportál

Ő itt Bugyi, az óriástinó

2018. november 28., szerda 08:50

Termete és világhíre mentette meg a vágóhídtól Bugyit, az óriásmarhát. Az 1,95 méter vállmagasságú, csaknem másfél tonnás állat büszke tulajdonosa, a nyugat-ausztráliai Myalupban élő Geoff Peterson azt mondta, Bugyi túl nagy a vágóhídhoz, nem férne el a futószalagon.

Pedig egy ekkora állatból 450 szelet steak jönne ki.

Bugyi egyébként egy kasztrált bika, azaz tinó, és Peterson azért vette meg borjúként összesen 20 ezer állatot számláló csordájába, hogy vezérként szolgáljon levágásáig. A nevét pedig onnan kapta, hogy "mentora" egy Melltartó névre keresztelt brahma marha volt, így kézenfekvő volt, hogy ő csakis a Bugyi nevet kaphatja.

Így már volt melltartónk és bugyink is. Mondjuk sose gondoltuk volna, hogy ilyen nagy lesz ez a bugyi.

Amúgy Bugyi egy holstein-fríz fajtájú marha, melyet a XVII. századtól kezdve telepítettek be Észak-Amerikába, majd Ausztráliába. A fajta magas, az évi 10 tonnát is elérő tejhozamáról, és hosszú, 300 napos laktációs ciklusáról ismert. Egy átlagos felnőtt holstein tehén 680 kg-ot nyom és vállmagassága átlagosan 148 centiméteres, de a bikák is legfeljebb egy tonnásra és 1,7 méter magasra szoktak megnőni. Bugyi valószínűleg a világ legnagyobb tinója; a róla készült portréban megemlítik, hogy 2010-ben Rómában 2 méteresre mértek egy olasz chianina tipusú húsmarhát, melynek bikáit akár 1740 kilósra is fel lehet hizlalni.

An enormous steer in Western Australia is making headlines. At 194cm 'Knickers' is the largest in his category in Australia. https://t.co/TJPF4KC2uY #Myalup #7News pic.twitter.com/pAnwBoJr45

— 7 News Sydney (@7NewsSydney) 2018. november 27.

Rovatok