Index Vakbarát Hírportál

Újabb önkéntes pár várhat génszerkesztett babát

2018. november 28., szerda 16:05

Ho Csian-kuj sencseni kutató, aki a hétvégén bejelentette, hogy génszerkesztéssel manipulálta egy ikerpár DNS-ét, azt állítja, hogy újabb önkéntes pár várhat génszerkesztett babát.

Szerdán, egy Hong Kongban tartott, génszerkesztéssel foglalkozó konferencián Ho Csian-kuj beszélt a vasárnapi bejelentéséről. Közölte, hogy egy második önkéntes is várandós lehet. Mivel a terhesség még igen korai szakaszában jár, várni kell, hogy kiderüljön, megmarad-e a baba.

A tudós a beszédében megerősítette a vasárnapi bejelentését, mely szerint az ő közreműködésével születhettek meg a világ első génmódosított kisbabái, akiknek a génjeit úgy szerkesztették, hogy ellenállók legyenek a HIV vírussal szemben.

A bejelentés világszerte aggodalmat és felháborodást keltett a tudományos közösségben. A kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak. Ugyanakkor Ho Csian-kuj úgy véli, hogy a tudománynak többet kell tennie a HIV elleni küzdelemben, és azt állítja, hogy javított a páciensei életén.

Valójában büszke vagyok erre az esetre, a legbüszkébb. Mark, az apa reményvesztett volt. Ám amikor a babák megszülettek, írt nekem egy üzenetet arról, hogy dolgozni fog, pénzt keresni, hogy felnevelje a leányait.

– mondta a kínai kutató.

Az ikerlányok, valamint a második bejelentett várandósság ugyanannak a kutatásnak a részeként fogantak meg. A munkában összesen nyolc pár vett részt; a férfiak mind HIV-pozitívak voltak, a nők nem. A jövőbeni HIV-fertőzés megakadályozására a megtermékenyített petesejtek CCR5 génjét kivágták a CRISPR/Cas9 néven ismert génszerkesztő eszköz (az úgynevezett DNS-olló) használatával.

A génszerkesztésről szóló hongkongi konferencia egyik szervezője, David Baltimore Nobel-díjas molekuláris biológus szerint az eset a tudományos közösség önszabályozásának kudarca. A tudós elmondta, a konferencia bizottsága összeül és csütörtökön közleményt bocsát ki a terület jövőjéről.

Az amerikai Rice Egyetem hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indít Michael Deem biomérnök professzor ellen, aki közölte, hogy együtt dolgozott Ho Csian-kuj kínai kutatóval a génszerkesztési projekten.

Az emberi genomon végrehajtott ilyen jellegű génszerkesztés tilos az Egyesült Államokban. A Rice Egyetem közleményében leszögezte: tekintet nélkül arra, hogy hol folyt a kutatás, a sajtóban megjelentek alapján az „megsértette a tudományos kutatások szabályait, és összeegyeztethetetlen a tudományos közösség, valamint az egyetem etikai normáival”.

(MTI)

Rovatok